Spartacus Forlag

Luftens tyranner. Menn og bombefly gjennom 100 år

- Boka tar for seg ideene som lå bak, av oppfinnsomhet, spekulasjon, hovmod, arroganse og til tider galskap, forteller forfatter Bjørn Berge.

Av redaksjonen, Spartacus forlag.



Det handler om bombefly når en av Norges mest oversatte sakprosaforfattere kommer med en ny utgivelse i høst. Eller gjør det egentlig det?


Er dette en bok om bombefly?


- Nei, ikke først og fremst. Som i Landene som forsvant er det tale om en samling lettleste fortellinger som rommer de siste hundre årene av verdenshistorie, om enn fra en litt uvant vinkel. Mens jeg i Landene som forsvant brukte frimerker som inngang, benytter jeg denne gangen bombefly. I begge bøkene reiser vi rundt til alle verdens hjørner, i den første for å utplyndre råvareforekomster – som kopra og olje – i den andre for å håndheve kontrollen over dem. Det er altså bare tale om to aspekter av den samme moderne historien om makt og avmakt.


Men det ligger i teknologiens vesen at når den først er introdusert, lar den seg vanskelig avskaffe. Slik åpnet flyteknologien opp for en ny måte å tenke krig på, der sivilsamfunnet ikke lenger skulle skånes.

Fra boka Luftens tyranner.


Bjørn Berge nådde hele verden med bestselgeren Landene som forsvant, som er oversatt til 20 språk, der temaet var geografi. I den nye boken beveger han seg over i et nytt tema, nemlig teknologi. Og felles for mennene bak denne teknologien er overbevisningen om at bombefly kan løse alle problemer, bare de blir raskere, smartere og mer dødelige. 


Selv har forfatteren et ambivalent forhold til disse flyene.


- I mannskulturen ligger det så å si innebygget en fascinasjon for våpen. Dette stikker dypt, og jeg må bare bekjenne at jeg selv kjenner frysninger på ryggen når kjempemessige amerikanske Stratofortress tar av i flerrende hvin og lavfrekvent bulder, selv når det skjer på fjernsyn. Og jeg må med skam innrømme at dette nok knytter seg an til en nesten inngrodd forestilling om at jo mer jeg kan ødelegge, desto mektigere er jeg. De militære luftstrategene representerer denne kulturen i sin reneste og mest primitive form, fylt av adrenalin og med påfallende liten interesse for historie og evaluering av egne gjerninger.


Det ikoniske bombeflyet B52 Stratofortress. Illustrasjon av Bjørn Berge.