Spartacus Forlag

Kritikerprisen til Anne Bitsch

Anne Bitsch mottok i dag Litteraturkritikerprisen 2017 for beste sakprosabok, for sin Går du nå, er du ikke lenger min datter. Utdelingen fant sted på Litteraturhuset i Oslo.


Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Kombinasjonen av forskerens klokskap og overblikk, og intensiteten i det personlig opplevde, gjør denne boka til et viktig bidrag til den norske offentligheten. … Det er en trist bok, en sint bok – men den er også full av galgenhumor, ironi og overlevelsesdrift. … Det god sakprosa gjør, er å åpne opp nye rom, gjøre verden litt større, få oss til å se med nye øyne. Det gjør Anne Bitsch med Går du nå, er du ikke lenger min datter


Går du nå, er du ikke lenger min datter skriver Bitsch personlig om sin oppvekst med en psykisk syk og alkoholisert mamma. Hun leter i gamle brev, dagbøker og offentlige arkiver, og samtaler med mennesker som kjente dem da hun vokste opp. På den måten prøver hun å finne svar på hvordan en familie kunne gå i oppløsning uten at noen grep inn.


Det er Norsk kritikerlag som står bak utdenlingen av Kritikerprisene. Årets jury i sakprosakategorien består av Espen Søbye, Carline Tromp og Alf Kjetil Igland.


Går du nå, er du ikke lenger min datter ble utgitt høsten 2017, til strålende kritikker. Både Aftenposten, Klassekampen, Dagsavisen, Morgenbladet og BT hadde den med på sine årets beste-lister.


Utdrag fra anmeldelser:

 

«Personlig om oppvekst med alkoholisert mor, som fortelles med vidsyn og nyanser. … 'Går du nå, er du ikke lenger min datter' er en velskrevet bok og en viktig påminnelse til deg og meg om å gripe inn når barn åpenbart lider»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende (terningkast 6)


«Sterkt og brutalt om den tapte barndom … En rystende fortelling om et barn som sviktes av alle og må kjempe for sin overlevelse aleine. … Hun skriver gnistrende godt. … Jeg synes Anne Bitsch lykkes hundre prosent med sin samfunnskritikk og bokens målsetting, som er å sette i gang en tankeprosess hos leseren.»

Mari Grydeland, Aftenposten


«Det er et krevende og personlig bokprosjekt hun har gitt seg ut på. En nådeløs og hjerteskjærende beskrivelse av forspilt liv, og sviket mot et barn. Men det er også en dokumentarbok som løfter blikket utover hennes egen familiehistorie. Boken viser til interessant forskning rundt kvinner og alkoholisme, incest og hjelpeapparatet som ofte ikke evner å se bak middelklassens fasader, og fange opp barna.»

Kari Birkeland, Bok365 (terningkast 5)

 

«en svært sterk bok om omsorgssvikt og overgrep … Boka gir en rystende skildring av en brusten barndom, og er en kraftig øyeåpner som anbefales alle. Selv om lesningen gjør vondt.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

 

«Anne Bitschs selvbiografi om å vokse opp med en alkoholisert mor bringer fokuset tilbake til barnets opplevelse. Portrettet av oppveksten er nådeløst, simpelthen i kraft av å beskrive hverdagen for et barn uten trygghet, emosjonell og fysisk stabilitet. Bitschs samfunnsperspektiv og utvidede metode bidrar dessuten til å løfte boka til et mer analytisk nivå.»

Hedda Lingaas Fossum, Klassekampen