Spartacus Forlag

«Det var ikke voldtekt»

Hva snakker vi om når vi snakker om voldtekt?

Skrevet av redaksjonen, Spartacus forlag


Forfatter Heidi Helene Sveen har vært til stede under flere voldtektsrettssaker for å forsøke å sirkle inn hva det var som egentlig skjedde – før, under og etter voldtektene. I en rettssak er det slik at de ulike partene forteller hver sin historie, og så er det opp til retten å avgjøre hvem de fester mest lit til.


De fleste sakene som havner i rettssalene, handler ikke om angresex i en kaotisk festkultur, uheldige misforståelser fordi jentene sendte tvetydige signaler, eller om jenter som lyver på seg voldtekter fordi offerrollen er så attraktiv, slik enkelte hevder. Men denne typen holdninger og spekulasjoner er utbredt.


- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor vanlig det er med fordømmende holdninger mot "sånne kvinner", men vi vet at de finnes, både i og utenfor rettssalene, og dette vet jo forsvarsadvokatene veldig godt, det er derfor enkelte av dem legger opp til en forsvarsstrategi der de aktivt spiller på fordommer, forteller Sveen.


- En forsvarer kan finne på å beskrive en fornærmet på en veldig respektløs og ladet måte, som for eksempel slik: «hun har levd et utsvevende liv med sex og dop», men uten at de redegjør for relevansen, og ofte har jo slike subjektive beskrivelser ingen relevans.


Hva betyr det for den som har anmeldt en voldtekt?


- Når de fordømmende ordene først er falt, så kan skaden være gjort.


Kan fordommer påvirke rettssikkerheten til voldtektsofre?


- Jeg mener at slike beskrivelser og kommentarer fra forsvarere er dypt uetiske, ikke kun fordi det setter rettssikkerheten til de fornærmede på spill, men også fordi de kan bidra til ytterligere traumatisering av de fornærmede, i tillegg til at denne hensynsløsheten sannsynligvis skremmer andre ofre fra å anmelde, sier Sveen. 


I aviser og på tv-nyhetene får vi bare kjennskap til bruddstykker av hendelsen. De stereotype forestillingene får stor plass. Ofte spekuleres det i hypotetiske og alternative forklaringer på det som i rettssalene defineres som voldtekt. I boka Det var ikke voldtekt. Ti menn forsvarer seg i retten går forfatter Heidi Helene Sveen i dybden og gir plass til begge parters fremstilling. Slik avkler hun fordommer som påvirker rettssystemet vårt i større grad enn mange av oss er klar over.