Spartacus Forlag

De beste julegavene er harde

Smarte julegaver til smarte mennesker - her er forlagsfolkas egne favoritter!

Skrevet av redaksjonen / Spartacus forlag



Vi har spurt alle som jobber i Spartacus forlag om hvilken bok de vil gi bort til jul. Her er svarene de ga - og det har blitt en handleliste for litterære feinschmeckere, om vi får sitere en av våre anmeldelser. Og det får vi jo.


Altså:


Eivind Refsnes, du er informasjonssjef i Spartacus forlag. Hvilken bok vil du gi bort til jul i år?


- Det må bli Atlas for nysgjerrige sjeler. Den overrasker og underholder, og så lærer man en hel del underveis. Vet du for eksempel hvilke land som ikke har invadert Polen? Eller hvor de har det høyeste antallet death metal-band per innbygger? Ikke det, nei? Denne er perfekt å ha liggende på stuebordet jula gjennom, så har man alltid noe å prate om i familieselskapene.


Nichlas Cobb, salgssjef, er i godt selskap når han velger seg Luftens tyranner av Bjørn Berge som favoritt. NRKs litteraturmedarbeidere stiller seg bak anbefalingen, og kaller den ”snacks for både flyfantaster og litterære feinschmeckere”.


- Elsker denne boka, som jeg har hatt gleden av å jobbe med i lang tid. Nå er den endelig ute i bokhandel, på jakt etter flyentusiaster, historieinteresserte og alle de som lot seg fascinere av Bjørns forrige bok «Landene som forsvant», som ble solgt til over 20 land, forteller Cobb. - Bjørn er perspektivrik, uhyre velformulert og av internasjonalt format!


Sjefredaktør Nina Castracane Selvik går for Heimat:


- Heimat er så bra fordi den sier noe om universelt om betydningen av identitet som alle kan relatere til. Den handler om vanlige mennesker som sto overfor valg de måtte leve med resten av sine liv, og Nora Krug tar for seg sine egne familiemedlemmer med en imponerende klarhet - med nysgjerrighet, ømhet og harme. Hun mener at for å forstå oss selv, må vi forstå hvor vi kommer fra.


Per Nordanger, forlagssjef, velger seg barneboka Palmer på Nordpolen:


- Også barn er opptatt av hva som skjer med klimaet. Denne vakre boka gir en gjennomillustrert forklaring på alle spørsmål de måtte ha. Og som andre gode barnebøker kan den med stort utbytte leses av voksne også.


Det er nok å ta av i bokhyllene på forlaget, men markedsansvarlig Ida Wattne har ingen problemer med å velge sitt julegavetips, språkboken Verbene som beveger verden.


- Verbenes kulturhistorie - for en liten perle av en bok! Veni, vidi, vici blir aldri det samme igjen etter denne lektyren, ler hun.


Fra den samme bokhyllen plukker produksjonsansvarlig Ruben Solér fram Meningen med livet.


- Hva er meningen med livet? Det er ikke lykke eller det å få barn, men svaret finnes faktisk!


Fra meningen med livet til døden - forlaget har bøker om begge deler og alt i midten. Sivje Felldal er manusredaktør og trekker fram den ferske boka Alt som lever, må dø:


- Våre dødsforestillinger sier noe om hvem vi er, hvordan vi oppfatter oss selv, og hva som er viktig for oss. I denne boka ser elleve forskere på døden fra ulike ståsteder. Er den vårt siste tabu, eller snakker vi tvert imot mer om døden enn før? Spennende og velskrevet antologi om hvordan vi forholder oss til døden, og hva det faktum at vi alle skal dø, gjør med oss.


Redaktør Øyvind Ekelund plukker ut en debattbok, Det var ikke voldtekt:


- En viktig bok i Kompass-serien vår. Forfatteren har vært til stede under en rekke voldtektsrettssaker, og viser hvordan klassiske voldtektsmyter stadig brukes for å svekke offerets troverdighet. Både tankevekkende og skremmende, mener han.


Kristian Wiese er redaktør i SAP (Scandinavian Academic Press), og trekker fram Knut Stene Johansens Smakens politikk som årets julegaveanbefaling:


- Hvilke relasjoner har smaken til fornuft, følelser og moral, hvordan lar smaken seg påvirke og endres, finnes det noen standard for smaken, kan smak læres, eller er den naturlig nedarvet? Og videre, er smaken en skjult og bestemmende forstandskategori, eller er den simpelthen skapt ut fra sosiale betingelser? Finnes det noen «felles smak»? 


Og når vi snakker om smak: Når redaktør Nanna Baldersheim skal velge ut en gaveanbefaling, lander hun på en bok som blander humor, geografi og språk:


- Venner og familie kommer til å finne mange firkantede, harde pakker fra meg. Mitt beste julegavetips i år er Gøril Grov Sørdals sprudlende overflødighetshorn om rare, grove og fine norske stednavn, Frå Mumletjønn til Gnuldrehei. Bare kjenn på det: Setersetersetra! Rompeskogen! Hurrahølet! Det er skikkelig rart - og veldig fint - at det går an å ha sånne navn.