Spartacus Forlag

Anstendighet. En slags håndbok

– Det handler kanskje om at mange synes det begynner å bli litt mye nå, sier forfatter Stine-Marie Schmedling.

Av Nanna Baldersheim / Spartacus forlag


#MeToo, julebord, reiseregninger, det vanskelige “jeg beklager” – igjen og igjen viser våre folkevalgte og toppledere at det er vanskeligere enn man skulle trodd. De snubler, børster av seg … og snubler igjen.*


Men når man altså har en lang arbeidsuke bak seg hvor man kanskje har både jugd og tafsa, brent en avis og kjent seg litt krenka, da er det på tide å komme med en beklagelse, som forfatteren forklarer til NRK. Og det er her det kløner seg til for mange.

 

Hva er det som er så vanskelig med å si “jeg beklager”?

 

- Ja det er jo dette med å stoppe i tide, da. Når du setter et komma, og fortsetter med “at du føler det sånn” så beklager du egentlig bare at du blir kritisert. Mange politikere tror de viser styrke ved å stå steilt på sitt. Folk som er tryggere i seg selv er i stand til å si “beklager”. Det er en godt bevart hemmelighet.

 

Så det er tegnsettingen det står på, rett og slett? Mer grammatikkundervisning inn i skolen?

 

- Ja helt klart! Det var dette med leddsetninger, og hva som referer til hva. Hvis du legger til å aktivere egen vurderingsevne som det fritt tenkende individet du er, og puster tre ganger med magen før du snakker, så nærmer du deg superkrefter.

 

Ok. Spør for en venn: Hvordan skal egentlig en god unnskyldning framføres?

 

- Ok, følg nøye med nå: “Unnskyld! (…)”. La du merke til tomrommet og stillheten etterpå der? Ikke en feil. Det var med vilje. Det fungerer også med “beklager” og “omforlades”. Bare pust rolig og la det være stille rett etterpå.


Ble det mange ord? Forfatteren loser oss gjennom med en enkel veileder for dem av oss som synes dette med å si "unnskyld" er vanskelig:


Se etter dette og flere gode tips i boka Anstendighet. En slags håndbok.

 

Les mer om forfatteren og bokprosjektet på Nrk.no.


*Forlaget og forfatteren vil få understreke at ingen menn med makt har blitt mer skadet i produksjonen av denne boka enn de har skadet andre.