Markus Lindholm tildelt Bokhandelens faglitterære forfatterpris

Fikk prisen for boka Evolusjon - naturens kulturhistorie
Oslo (NTB): Biolog Markus Lindholm (56) er tildelt Bokhandelens faglitterære forfatterpris for boka «Evolusjon. Naturens kulturhistorie».

Prisen er på 50.000 kroner og ble delt ut under avslutningen av Norsk sakprosafestival lørdag kveld.

I en pressemelding fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening heter det at bokens hovedbudskap er at evolusjon ikke bare handler om biologi, men også om kultur og mentale evner. Evolusjon er ikke noe vi er ofre for, men noe vi til en viss grad påvirker.

- Bøker oppstår ikke i et vakuum. Prisen går også til nettverket av forskerkolleger og venner som har hjulpet, lyttet, kritisert og inspirert. Nå er jeg i gang med nye skriveprosjekter, og et nytt bokmanus er også underveis. Men å skrive en god tekst tar latterlig lang tid, sier Markus Lindholm til NTB.

Forlaget gratulerer med vel fortjent pris!


Her er juryens begrunnelse:

"Teksten er skrevet i et levende språk og inneholder flere overraskende tanker. Lindholms bok bygger ned den tradisjonelle motsetningen mellom humanisme og biologi. Fremstillingen omfatter en original fagkritikk, og det skal man alltid lytte til. Lindholm flytter fokus i biologien fra artenes til individenes livskamp. Dermed blir det mindre snakk om kollektiv skjebne og mer snakk om den enkeltes livsstrategier. Begge deler hører hjemme i en rett forstått biologi, mener han. Han rykker rett og slett dyr og mennesker noe nærmere hverandre ved å tematisere individenes handlefrihet. Dermed viser Lindholm frem en av sakprosaens helt sentrale funksjoner – evnen til å skape debatt og argumentere frem nye synspunkter på fastlåste posisjoner."

Juryen har bestått av journalist og forfatter Marta Breen, professor, forfatter og sakprosaanmelder Trond Berg Eriksen og oversetter og universitetslektor Lars Holm-Hansen.

Se egen sak på hjemmesiden til NFF. 


NFFs nestleder Marta Breen overrekker prisen under sakprosafestivalen på Litteraturhuset (Foto: Hilde Østby).ISBN: 9788243005129
Status: I salg
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innb.
Evolusjon
Naturens kulturhistorie
All natur har også sin kulturhistorie, sine tradisjoner for fortolkning og læring. Vanligvis forklares disse egenskapene ved livet med at alt "egentlig" er biologi og genetikk. Men livet går ikke av seg selv, og organismer er ikke genstyrte automater.

ISBN: 9788243008472
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Hft.
Evolusjon
Naturens kulturhistorie
Kakerlakker reagerer på fare ved å flykte mot mørket - en atferd som er mange millioner år gammel, og som man skulle tro var genetisk styrt. Men forsøk har vist at responsen lett overstyres av hva kakerlakkene i nabolaget gjør. I denne boka får vi se hvordan livet på jorda ikke bare evolveres, men også

Markus Lindholm er kjent som foreleser og skribent, og har særlig vært opptatt av forholdet mellom kultur, filosofi og biologi.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere