ISBN: 9788243008120
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Hft.

ANDRE UTGAVER:
Den svarte vikingen
Innb. (2013)

Bla-i-boka
  

Bergsveinn Birgisson

Den svarte vikingen

 "Et mesterstykke" - Aftenposten
Denne sagaen begynner i Rogaland i år 846 etter Kristus.
 Her fødes en dag en helt spesiell kongssønn. Vi vet at moren var fra Sibir, derfor ble han født med asiatiske trekk. Han skulle bli «Den svarte vikingen» – den mektigste landnåmsmannen på Island. Mørkhudet og med mongolske ansiktstrekk stod han i spissen for en internasjonal fangstøkonomi. Han hadde hundrevis av slaver under seg. Kristne slaver fra Skottland og Irland.

Men vi vet nesten ingenting om Geirmund Heljarskinn, det finnes ingen saga om ham, og ettertiden har forsøkt å glemme ham. Hvorfor?

1100 år senere tar en fjern slektning av Geirmund, forfatteren Bergsveinn Birgisson, fatt i spørsmålet om hvordan livet til Geirmund var og hvorfor han måtte glemmes. Gamle fragmenter, moderne genetikk og informasjon hentet på reiser til fjerne steder er puslet sammen til en sjokkerende skildring av en rå og poetisk fortid.

Sjelden har vikingtiden vært levendegjort på denne måten.

Bergsveinn Birgisson ble med denne boka nominert til Brageprisen 2013 for beste sakprosabok.
Han ble i 2012 nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Svar på brev frå Helga (Pelikan, 2012).

PRESSE
«Den svarte vikingen er på alle måder en ener. Det er nytænkende og modigt at lave koblingen mellem sagprosa og fiktion. ... Som forfatter hører Bergsveinn Birgisson til i sin helt egen liga. Han er en fabelagtig dygtig fortæller. Fængslende, underholdende, nærværende og i stadig dialog med sin læser. Sætningsbygning og ordvalg er ofte påfaldende rammende. "Olav raser. Han skriker ut ordrene. De hvite lokkene rødfarges av blodsprut. Ulv og ørn blir glade." Hvornår har man sidst læst sådanne ord i en fagbog?»
Carsten Lyngdrup Madsen, Heimskringla

«Birgisson er en fornem kombinasjon av fin dikter og spennende akademisk forfatter. På norsk har vi fra før den strålende romanen «Svar på brev frå Helga». «Den svarte vikingen» … er også et oppsiktsvekkende verk, intet mindre enn en nyskrevet islandsk saga fra landnåmstiden på Island, vesensforskjellig fra de klassiske sagaene. … en legering av lærd historisk og filologisk deltaljgransking og slepen skrivekunst, fascinerende og nyskapende i sin egen veldokumenterte og notebelagte sagasjanger.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Et mesterstykke!
Jeg har aldri før interessert meg noe særlig for Sibir. Ikke før nå. Kanskje ikke egentlig vikingtiden heller. Ikke før nå. Boken er svært verdifull kunnskapsproduksjon i en tid der humanioras fortellinger visstnok ikke er matnyttige lenger. Takk og pris da for faglig trass og innett behov for å fortelle, og for forlagenes innsats for å holde fortellingene i live. Denne bokens rikdom og spenningskurve avtvinger respekt. Den bør få mange lesere. De vil bli overrasket over hvordan historien fortsatt han så mye nytt å si. Så mange uoppdagede kyster.»
Mona Ringvej, Aftenposten

«Med stor fortellerglede og et vell av detaljer klarer forfatteren kunststykket å forene forfatteren og forskeren slik at Geirmund blir et menneske skapt av fakta og ånd. Det var slik de store sagafortellerne forholdt seg til historien… Jeg gratulerer Birgirsson med et viktig og ambisiøst prosjekt som bedriver grundig gjennomgang av historiske funn OG forsøker å fortolke disse ut fra sitt ståsted. Hans fargerike språk og fantasi gjør at fisketuren sammen med ham i «Ginnungagapet» blir morsom og matnyttig.»
Tryggve Andreassen,  Trønder-avisa (5 av seks stjerner)
«Forfatteren pusser vinduet til fortiden og lar oss få klar sikt rett inn i vikingenes verden.  ... Kanskje vanskelig å tro om en bok utstyrt med hele åttifem sider kildehenvisninger; men dette er en veldig leken leseropplevelse.Vekslingen mellom flere fortellermodus, fra kildeanalyser til skjønnlitterære grep, fungerer svært godt. Ut fra sin innsikt i praktiske hverdagsdetaljer for mennesker rundt nordsjøområdet på åttehundretallet, trekker Birgisson ut de store sammenhengene og lar fortellingen bli noe mer enn jakten på en enkelt person. «Den svarte vikingen» er rett og slett obligatorisk for alle som er det aller minste interessert i saga og vikingtid. »
Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

«Birgisson skriver nært og personlig om sitt eget arbeid med å finne spor etter Geirmund Heljarskinn i skriftlige kilder og i arkeologien. Leseren får slik sett ikke bare innsikt i den norrøne kulturen, men i arbeidet med å gjenskape den. "Den svarte vikingen" blir slik en bok med både klassisk dramatikk i handlingen, og med ikke ubetydelig akademisk spenning. …
Brage-komiteen har generelt virket likegyldig i nomineringsprosessen til hvilke bøker som kan tenkes å begeistre publikum. Men ved nomineringen av denne innenfor kategorien sakprosa har de truffet blink.»
Bjørn Gabrielsen,
Dagens Næringsliv

"Bergsveinn Birgissons fortelling er besnærende som en kriminalroman og lærd som en avhandling. Sakprosaen trenger fagfolk som kan sine saker til bunns, og fagmannen sørger for at all informasjon plasseres trygt i et faglig forankret univers, selv om hypotesene er halsbrekkende. Ja, kanskje nettopp derfor er det mulig å lansere så vågale hypoteser. ...
I de sanselige skildringene, i de konkrete detaljene og i den solide tilknytningen til Island med alle sine spor fra fortiden, får vi lære forfatteren, og etterkommeren av Geirmund, å kjenne. De to har noen fellestrekk. Ingen av dem passer helt inn. Geirmund var en blanding av rogalending og mongol som ble fortrengt fra den store islandske fortellingen om en nasjons tilblivelse. Bergsveinn er en krysning mellom forfatter og fagmann som lever på stipender og helt sikkert en god porsjon idealisme. Vi trenger å få fram og ta vare på slike motstemmer, både i historien og i dagens offentlighet"   Hans Jacob Orning, Klassekampen

"Med stor fortellerglede, engasjement og et levende språk tilbyr forfatteren et bredt kulturhistorisk innblikk i vikingtidens verden.
... det er imponerende at islandske Bergsveinn Birgisson på denne måten er med på å videreutvikle den helt særegne profilen med historiske fortellere som Spartacus har etablert de siste par årene, og som også omfatter navn som Tore Skeie og Øystein Morten."
Sindre Hovdenakk, VG


Forfatterens essay om formidlingsprosjektet boka representerer (Klassekampen 06.12.2014)
 
 Seks sider i Haugesunds avis 15.03.2014

   
       Anmeldelse i Dag og tid 13.12.2013                                               Adresseavisa 02.12.2013

 
        Anmeldelse i avisa Hordaland                       Trønder-avisa         Stavanger Aftenblad


     
   Anmeldelse i Aftenposten 17.11.2013                                               VG 15.11.2013
         
Bokmagasinet Klassekampen, lørdag 19.okt 2013                                             VG 13.10.2013

Heming Gujords slakt i B.T. 10.10.2013


       VG 29.09.2013

     

 Klassekampen 28.09.2013                              Bergens Tidende 28.09.2013
Andre bøker av samme forfatter
Bergsveinn Birgisson
«Et mesterstykke» - Aftenposten. Nominert til Brageprisen 2013!

Bergsveinn Birgisson er doktor i norrøn filologi og forfatter.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere