ISBN: 9788243007505
Status: I salg
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innb.
  

Randi Crott, Lillian Crott Berthung

Ikke si det til noen!

«Uten Hitlers felttog hadde ikke jeg vært til. Hva skal man egentlig føle når man vet noe sånt?» Randi Crott
Dypt bak fiendens linjer er noen ganger det tryggeste stedet man kan oppholde seg.

Helmut Crott tjenestegjør som Wehrmachtsoldat i Harstad under andre verdenskrig. Men bak den tyske uniformen bærer han på en
hemmelighet som kan koste ham og familien livet: Helmut er halvt jødisk.

Lillian Berthung er i begynnelsen av tyveårene når hun i 1942 møter Helmut i hjembyen Harstad. De forelsker seg i hverandre, men Lillian har store kvaler med å innlede et forhold til en tysk soldat. Alt forandrer seg den dagen Helmut forteller om den ekstreme situasjonen han befinner seg i. Av hensyn til familiens sikkerhet får han Lillian til å sverge å ikke si det til noen.

Først som voksen får Randi Crott kjennskap til farens godt bevarte hemmelighet. Etter hvert kan hun begynne å nøste opp i den historien som har ligget i mørke så lenge.

I denne bevegende boken, som strekker seg fra jødeforfølgelsene i Tyskland, via krigsårene i Norge og til det vanskelige oppgjøret etter krigen, forteller Randi foreldrenes dramatiske kjærlighetshistorie.

Oversatt av Espen Ingebrigtsen.


PRESSE
Fædrelandsvennen.


Altaposten 27.11.13


 Adresseavisen                                                                       Bergens Tidende
 
«Her skildres den norske krigshistorien bredt. Begivenheter og følelser veves vakkert og beundringsverdig lavmælt – og ikke minst – profesjonelt sammen. Boken gir fine og til dels gripende glimt av menneskeskjebner.» 
Johan O. Jensen, Adresseavisen«Vi trenger flere slike bøker som minner oss på at vi alle er like mye verd...Boka er godt komponert med korte kapitler og raske sceneskift. Enkelte partier er like spennende som en velskrevet thriller.» Solgunn Solli, Altaposten


«Ikke si det til noen! demonstrerer en dyp kjennskap til Norge, og gir en lærerik og interessant skildring av den politiske situasjonen. De menneskelige sidene beskrives høyst levende og følsomt, uten å henfalle til sentimentalitet. Hvert kapittel tar for seg et bestemt innsnitt på tidslinjen, men de er ikke kronologisk ordnet. Fortellergrepet gir fremstillingen godt med luft, og det er som om vi blir med på Randis egen oppnøsting av den dramatiske historien.»
Tor Dishington johansen, Bergens Tidende

«Like spennende som en krim. Kjærligheten i denne boken er den rake motsetningen til den totale krig.»    BUCHMARKT

«Erzähl es niemandem handler om kraften av kjærlighet. En rørende historie, som er fortalt på en så levende måte at man nesten føler at det er ens egen skjebne man leser om. Erfaringene til Lillian Crott Berthung i kombinasjon med det journalistiske talentet til Randi Crott har skapt et mesterverk. Dette er ei bok som virkelig må leses! - Goethe-Institut i Norge.

«En dypt rørende bok som man ikke legger fra seg før etter siste side.» Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Her kan du høre NRK Ekkos fine program med intervjuer og opplesninger fra boka.Fra 12.09.2013Intervju med Randi og Lillian Crott i Aftenposten 23. 08. 2013.


Intervju i Vårt Land 22.aug. 2013:Dagbladet 17.06.2012.

Andre bøker av samme forfatter
Berthung, Crott
Like spennende som en velskrevet thriller. Altaposten
Berthung, Crott
Like spennende som en velskrevet thriller. Altaposten

Randi Crott Forfatteren av "Ikke si det til noen!"
Les mer om forfatteren

Lillian Crott Berthung Lillian Crott Berthung er født i Harstad i 1922. Siden 1947 har hun bodd i Tyskland, hvor hun har jobbet som oversetter og tolk. Hun skriver i blant for
Les mer om forfatteren