ISBN: 9788243005600
Status: I salg
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Innb.
  

Morten Ståle Nilsen, Vidar Kvalshaug, Sven Ove Bakke, Inger Merete Hobbelstad

Norske klassikere

Bøker, filmer, musikk, radio og TV fra 1945 til i dag
Nå er det kulturelle arvesølvet samlet mellom to permer!
Norsk populærkultur har bidratt med å forme nordmenns syn på seg selv og verden. Historiene, sangene og tv-ansiktene gir oss et felles referanseverk som gjør at vi kan snakke sammen. Vi vet alle hva slags kvinnemenneske man viser til om noen sammenliknes med Tante Sofie. De fleste har et bilde av De dødes tjern på netthinnen og er i stand til å bli med på allsang til Åges Dains me dæ hvis festen er bra nok. Og vi har motvillig vært på fornavn med Rodney og Annette fra Big Brother.

I denne boka har fire av våre fremste kulturjournalister samlet det de ser som de største norske klassikerne etter krigen innenfor litteratur, film, musikk, radio og TV. Dette er ikke et forsøk på å kanonisere kulturen vår, eller dra et skille mellom populærkultur og finkultur. Under klassikerbegrepet er det plass til både høy og lav, det ypperste av kvalitet og det vi er litt flaue for å innrømme at er norsk. Boka er en kjærlighetserklæring og et overflødighetshorn, en samling inspirerende tekster som drar deg inn i nostalgiens verden og som får deg til å løpe til bokhylla, biblioteket, filmklubben eller platebutikken.

For smakebiter fra boka og det komplette utvalget, besøk bokas hjemmeside www.norskeklassikere.net.


NB! Dette er samme bok som tidligere hadde følgende omslagsdesign:PRESSE
«Det er eit monsterverk som truleg berre kulturjournalistar kunne komme på å lage.. Forlaget gir i baksideteksten, nokså misvisande, inntrykk av at det er norsk populærkultur, det handlar om, men her er det både høgt og lågt i stort sett lykkeleg sameining.…Noko anna godt med boka er subjektiviteten, gleda som gjennomsyrer teksten når skribenten tydeleg har tvinga igjennom ein artist som dei andre meinte ikkje fortente nokon plass. Og mi eiga glede over å gjenoppdage ting, og å la meg overraske. …Eg innser at dette er historia om mitt eige liv, på godt og vondt, som det heiter. Frå ei rørande uskyldig tid og fram til uskyldas brutale død.
..mens det i mange nok av tekstane gnistrar til, der forfattarane verkeleg har eit forhold til det dei skriv om, med humor, milde sarkasmar, elegante formuleringar og uforfalska og utilslørt kjærleik. Som har ført til at eg er villig til å sjå med nytt blikk på opptil fleire fenomen som eg i utgangspunktet såg på som uuthaldelege.
Godt jobba, eg har ingen vektige innvendingar mot dette verket, og eg reknar med at det sjølv vil bli ein aldri så liten norsk klassikar.»
Ragnar Hovland, Dagbladet

«Noe av det mest fengslende med Norske klassikere er hvordan den skaper et overordnet bilde av kulturelle bølger, der enkelte verk og programmer står tilbake som klassikere nettopp fordi de var del av eller brøt med en trend.  ...  Boka er skreddersydd for en plass under juletreet; her favnes det vidt og bredt, med et inspirert og lettbeint, men samtidig presist språk .»
Sveinung Wålengen , Montages

«Klassikerbegrepet utfordres i leseverdig gavebok om norsk popkultur. ...
Jeg må innrømme jeg gledet meg til å finne unnlatelsessynder i boken, det er jo halve moroa, men det er søren meg ikke så ille det her. Jovisst er Ole Robert Sunde, Øyvind Rimbereid, Håvard Wiik og Maja Ratkje utelatt, men vi finner til gjengjeld Tor Ulven, Steinar Opstad, Life But How To Live It, og The Loch Ness Mouse og intet mindre enn to oppføringer om bluesartisten Kristin Berglund.»
Audun Vinger, Dagens Næringsliv

«I mylderet av populærkulturelle mimrebøker i julemarkedet gir denne mest tyggemotstand. .. Forfatterne argumenterer for hvert enkelt bidrag, av og til overbevisende, av og til lekent og underfundig – ganske ofte også temmelig pompøst. Stort sett er det godt lesestoff».
Ole Jacob Hoel, AdresseavisenAndre bøker av samme forfatter
Vidar Kvalshaug
Kvalshaugs egen hyllest til den mest eksotiske byen i USA
Vidar Kvalshaug
Kvalshaugs egen hyllest til den mest eksotiske byen i USA


Morten Ståle Nilsen er musikkkritiker i VG. Han hevder hardnakket at han kjøper Inger Lise Rypdal-plater «for musikkens skyld».
Les mer om forfatteren

Vidar Kvalshaug er forfatter og forsøker å rydde både skog og skrivetid ved et småbruk på nordvestlandet når han ikke bor i Oslo.
Les mer om forfatteren

Sven Ove Bakke har brukt 2000-tallet til å skrive om musikk i dagbladet. Svak for banjo og steelgitar.
Les mer om forfatteren

Inger Merete Hobbelstad er litteraturviter. Film- og teateranmelder i Dagbladet.
Les mer om forfatteren

«Den beste sangprestasjonen av et norsk barn noensinne»


Året er 1955: Lille Grethe entrer scenen..

«Var omkring 300 år gammel da han debuterte»


Om Erik Fosnes Hansen (20) i 1985.

Klassikernostalgi


Landets flotteste bokutstilling?

Billemateriale?


Fra Hobbestad, Bakken og Nilsen. Men hvor er Kvalshaug?

Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere