ISBN: 9788243006621
Status: I salg
Utgivelsesår: 2012
Innbinding: Hft. med klaffer
  

Ketil Raknes

Høyrepopulismens hemmeligheter

«Kanskje folk ikke er dumme likevel? Ketil Raknes forklarer høyrepopulismens styrke.» Frank Rossavik

Høyrepopulismens spøkelse går over Europa. Siden midten av 1980-tallet har de høyrepopulistiske partiene i snitt seksdoblet sin oppslutning i Vest-Europa.

I land etter land tas de også inn i den parlamentariske varmen og bidrar til å støtte borgerlige regjeringer. Etter 2013 kan Norge for første gang få et høyrepopulistisk parti i regjering.

Men hva er det egentlig som skjer? Er disse partienes velgere fylt av fremmedhat og konspirasjonsteorier eller representerer de et sunt folkelig opprør? Stemmer det virkelig at folk ikke vet sitt eget beste?

I denne boka tar Ketil Raknes leseren med på en høyrepopulistisk reise gjennom Sverige, Danmark, Norge og Nederland, før den avsluttes med et eget kapittel fra USA.

Han har deltatt på valgvaker, lyttet til journalister og samfunnsvitere og snakket med politikere fra alle leire. Han forsøker å avdekke hemmelighetene bak hvordan høyrepopulistenes retorikk treffer globaliseringens tapere, de som føler seg forlatt og oppgitt av de andre partiene.

Se Raknes snakke om boka i Dagsnytt 18 (19.03.2012)


PRESSE
«I kapitlet om USA fokuserer Raknes på den gamle skurken George Wallace. … Wallace forsto hvordan han kunne bruke frykt til å definere virkeligheten. Raknes’ kunnskapsrike, tankevekkende og ofte vittige bok er derimot et bidrag til å rasjonalisere den politiske debatten. Slikt bør gjøre høyrepopulistene nervøse. Mens moralsk panikk har tjent til å skaffe Fremskrittspartiet enda flere stemmer, kan Raknes forståelsesfulle tone være første tegn på at de etablerte partiene ikke bare snuser på standpunktene, men er ute etter å spise opp velgerne deres.»
Aage Borchgrevink, Aftenposten

«Raknes gjør et ærlig forsøk på å forstå høyrepopulismens opphav og retning, og han gjør det uten noe tilløp til stigmatisering. Det gjør boken særdeles velegnet også til en ærlig debatt om hvor disse partienes bevegelse vil føre både dem og resten av samfunnet»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Raknes’ intelligente bok om høyrepopulismen handler om ryggmargsreflekser, både i folkedypet og hos leseren. Først kan vi kjenne på ryggmargsrefleksen hos den såkalte eliten. Dels frykter vi at høyrepopulistene kan ha rett, dels at mange nok er villige til å gi dem rett. Men det som egentlig får ryggmargen til å skrike av smerte, er at vi motsetter oss hvem som har eller vil få rett.

Bokdebutanten Raknes er politisk rådgiver for SV, kanskje ikke verdens kjekkeste jobb i øyeblikket. Men som Sun Zi skrev for 2500 år siden: "Den som kjenner fienden som en kjenner seg selv, vil kjempe hundre slag uten nederlag". I et kjenn-din-fiende-perspektiv er "Høyrepopulismens hemmeligheter" et temmelig imponerende verk.

Raknes skriver godt, han har oversikt over feltet, og han henfaller nettopp ikke til de irrasjonelle refleksene jeg skildret ovenfor. Høyrepopulismen, skriver han, er et fenomen som vekker sterke følelser, men desto viktigere er det å beholde den analytiske distansen hvis man skal bidra med ny kunnskap
Torgrim Eggen , Dagens Næringsliv

”Ketil Raknes si bok er resultatet av eit omfattande journalistisk arbeid, og resultatet er både velskrive og interessant og er eit godt utgangspunkt for debatt. Det beste ved den er oversikta den gir over utviklinga av høgrepopulismen i utvalde land, i dette tilfellet Sverige, Danmark, Nederland, Norge og i høgrepopulismens heimland: USA. … Skulle eg spesielt framheve eit kapittel, må det bli det som handlar om Nederland, det historisk sett mest tolerante europeiske landet. Det er eit sosiologisk og journalistisk blinkskot som åleine er verdt prisen på boka»
Jon Langdal,
Klassekampen.

”Raknes kommer bra fra sin bokdebut. Han er ikke skråsikker, han har en analytisk tilnærming, han tar leseren på alvor og fører et både godt og lettlest språk.»
Jan-Erik Østli, LO-Aktuelt


Ketil Raknes (f. 1974) er skribent og statssekretær i miljøverndepartementet.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere