ISBN: 9788243005709
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innb.
  

Fredrik Sjöberg

Fluefellen

En historie om samleren og hans lidenskaper
«Hvem hadde trodd at en av årets beste bøker skulle handle om å samle på blomsterfluer?»
 VG
Som ung mann forlater Fredrik Sjöberg sitt arbeid som rekvisitørassistent på Dramaten i Stockholm. Han bosetter seg på en øy i skjærgården, en øy som har huset flere store navn, blant andre Strindberg og Tranströmer, og som er kjent for sin spesielle flora. Så begynner han å samle på blomsterfluer – en vakker og kompleks art som kan etterligne veps, noe som gir dem en viss beskyttelse mot sultne fugler.


Fluefellen
 er en selvbiografisk betraktning over det å samle. Sjöberg spekulerer over hvor lengselen etter statistikk og oversikt kommer fra, og hvor all den innsamlede kunnskapen fører oss hen. Som samler og som samfunnsindivid handler det om å begrense seg, i de tusen mulighetenes tid.
 


Forfatteren tegner dessuten et levende bilde av sin glemte landsmann, entomologen og globetrotteren René Malaise (1892–1978), sobelbonde på Kamtsjatka, intendant ved Naturhistoriska riksmuseet og samler av dyrebar kunst. Det selvbiografiske perspektivet sammen med historien om Malaise gjør Fluefellen til en fascinerende dobbeltbiografi. Boken er en liten skattkiste av kunnskap om glemte landskap og insekter, men også en underholdende bok om fargerike mennesker og deres lidenskaper. 
Boken ble nominert til Augustpriset for beste fagbok i 2004 og har fått en rekke priser. 

 

 


PRESSE
33«Hvem hadde trodd at en av årets beste bøker skulle handle om å samle på blomsterfluer?»
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG 

«La det være sagt med en gang, i tilfelle noen synes dette høres rart ut: Dette er en vilt vakker og muntert gripende tekst som formidler fluefangst – fluefangst, dere! – slik man aldri skulle trodd var mulig.»
Kristin Gjerpe, Prosa


 « ... det morsomste jeg har lest på svært lenge»
Bengt-Emil Johnson, Dala-Demokraten

« ...  en blanding av lærdom og letthet» 
P.C Jersild, Svenska Dagbladet

«  ... det finnes ydmykhet og en sorgløs humor i Sjöbergs bok. Perspektivet er kontemplativt, blandet med en slags guttebokfascinasjon for eventyr, reiser og det å samle. Men man skal ikke forveksle det med en enkel hyllest til naturen, langsomheten og 'det lille livet'. Tvert imot har Sjöberg kloke ting å si om romantiseringen av ensomt arbeid og meningsløs samlemani.»
David Isaksson, Norrköpings Tidningar

Fredrik Sjöberg er forfatter, oversetter, kritiker i Svenska Dagbladet, biolog og bosatt på Runmarö i Stockholms skjærgård.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere