ISBN: 9788243005617
Status: I salg
Utgivelsesår: 2011
Innbinding: Innb.
  

Arne Vestbø

Moritz Rabinowitz

En biografi
Moritz Rabinowitz var sannsynligvis den mest markante jøden som levde og virket i Norge før krigen. Han var en ruvende forretningsmann, lokalpatriot og verdensborger, med Haugesund som base. Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter.

Moritz Rabinowitz kom til Norge fra Polen som 14-åring i 1901. Etter hvert etablerte han seg i Haugesund, og med moderne forretningsmetoder og dristige markedsføringsideer opplevde han stor suksess som handelsmann. I mellomkrigstiden bygde Rabinowitz opp et forretningsimperium med klesforretninger langs hele sørvestlandskysten, fra Haugesund via Stavanger og Egersund til Kristiansand.

Rabinowitz var en sann lokalpatriot, men også en visjonær verdensborger. Fra sitt kontor i den lille fiskerbyen Haugesund arbeidet han på tvers av alle grenser, og skrev utallige artikler i lokal og nasjonal presse om utenrikspolitikk og næringsliv. Etter hvert som situasjonen i Europa ble verre for jødene, bønnfalt han i personlige telegrammer statsmenn som Roosevelt og Chamberlain om å gjøre noe før det var for sent. Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. Etter å ha holdt seg i dekning ble han funnet og tatt til fange i desember 1940. Han ble deportert til Tyskland og døde i fangenskap 27. februar 1942.

Denne biografien bygger på et omfattende kildemateriale, og gir et helhetlig portrett av et menneske som fortjener en plass i norsk historie.

Boka ble lansert i Haugesund 15. februar, 100 år etter at Rabinowitz først ankom byen.  

Her kan du lytte
til Radio 102s intervju med Arne Vestbø om boka. (evt høyreklikk for å laste ned mp3-fil).

 


PRESSE
«Velskrevet biografi om Haugesunds jødiske lokalpatriot» VG

«God biografi om en driftig helt… Spørsmålet Hvor var vi da Moritz Rabinowitz ble tatt? er så uendelig mye viktigere enn om noen brakk en skistav en eller annen gang» Dagbladet.

«Arne Vestbø har presentert eit viktig avsnitt i soga om landet vårt. …historia er til å bli reven med av» Vårt Land

«Sober og nennsom biografi over en imponerende og sjelden mann.» Stavanger Aftenblad

"Det er en fascinerende fortelling, ...Forfatteren forteller inngående hvordan Rabinowitz på en verdig, men engasjert måte forsøkte å advare Norge og verden om hva som var i ferd med å skje med jødene i Tyskland. Det er sterkt og rørende, ikke minst fordi Rabinowitz verste profetier ble svært reelle Bergens Tidende
«Bevegende om en jødisk humanists heroiske kamp mot de krefter som ble hans undergang» (Terningkast fem), Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

"..endelig har vi fått en bred, grundig og detaljert framstilling av Rabinowitz` bakgrunn, liv og virksomhet.
...Oppløftende og gripende, med all sin optimisme og tragedie. Innholdet preges av historikerens nøyaktige og kritiske trådsamling, presentert med nysgjerrig og følsom fortellerglede.  ...Vestbø gjør oss kjent med en personlighet, et liv, visjoner, engasjement og holdninger vi alle kan og bør lære noe av." Arnstein Olaisen, Haugesund Avis  (Terningkast fem)

"Det er en fascinerende fortelling, som samtidig har en tankevekkende personlig dimensjon ved seg. I april 1940 sitter 53 år gamle Moritz Rabinowitz om bord i listerskøyten «Astrid» på vei mot Vindafjord. En av landets største kjøpmenn flykter fra nazistene, og fra livsverket sitt i Haugesund. Skipper Anders Vestbø står ved rattet, han vet godt hvem den engstelige passasjeren er.  Skipperen kommer aldri til å se Rabinowitz igjen. Den jødiske handelsmannen dør i Auschwitz i februar 1942; han forsvinner inn i krigshistoriens tåke og blir nesten utvisket. Hvordan utvikler en slik utrolig historie seg? Hva er det som gjør at oldebarnet Arne, født i 1978, tar mastergrad i holocauststudier i London og senere skriver bok om rømlingen på oldefars båt?

...Forfatteren forteller inngående hvordan Rabinowitz på en verdig, men engasjert måte forsøkte å advare Norge og verden om hva som var i ferd med å skje med jødene i Tyskland da 1930-tallet gikk mot slutten. Det er sterkt og rørende, ikke minst fordi Rabinowitz verste profetier ble svært reelle.

De nye historiene om Moritz (og familien hans) gjør det enklere for oss å forstå implikasjonene av den forferdelige tragedien de ble en del av. Kanskje Arne Vestbø også hadde den følelsen da han skrev Moritz Rabinowitz biografi. Kall det skjebne, kall det hva du vil. Det blir i alle fall svært sterke fortellinger av det"
Frode Bjerkestrand, Bergens Tidende
Andre bøker av samme forfatter
Arne Vestbø
Velskrevet barnebok om et mørkt kapittel i norsk historie

Arne Vestbø er seksjonsleder i Kulturrådet. Medieviter med MA i Holocaust studies fra University of London
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere