ISBN: 9788243004931
Status: Midlertidig utsolgt
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innb.
  

Thor Gotaas, Roger Kvarsvik

Ørkenen Sur

Den norske uteliggerkolonien i Brooklyn
 "På alle måter en fascinerende bok".
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv 

Den økonomiske depresjonen fra høsten 1929 rammet også flere tusen norske sjømenn i USA. Mange fikk verken hyre eller arbeid. Utveien ble for noen å slå seg ned på en søppelfylling i Brooklyn og bygge sine egne hus av ting de fant. Snart utgjorde «Ørkenen Sur» en hel koloni; et lite samfunn med egen borgermester, frisør, håndverkere, en pastor og et forsamlingshus.

Boken får fram en ukjent side ved norsk emigrant- og sjømannshistorie og er illustrert med unike fotografier.

 

"Et viktig bidrag til vår forståelse av det mangfold av opplevelser og tilstander som preget norsk innvandring til Amerika."  Odd S. Lovoll, professor emeritus i historie ved St. Olaf College i Minnesota.


PRESSE

"Nær og levende beskrivelse av en slumby med mange nordmenn i depresjonens Brooklyn [..] dette er historien om både enkeltskjebner og en helt spesiell sosial setting, en historie som måtte fortelles mellom alle de hyggelige amerikaminnene." 

Alf Kjetil Igland , Fædrelandsvennen

"Leseren blir kjent med et fargerikt persongalleri, med navn som Greven og Ratata. Forfatterne er nøye med å vise dem respekt, og det er som oftest med uteliggernes blikk vi møter utenforstående aktører, som hjelpere fra Sjømannskirken og andre institusjoner.   ...Boken er ført i et enkelt og lettfattelig språk, og er illustrert med fotografier fra leiren. Dette er blitt en verdifull liten historiebok, som dokumenterer en glemt tid da tusenvis av nordmenn levde i den ytterste nød i New York. "
Sten Inge Jørgensen, VG

"Mengden med informasjon om denne fortiede og glemte siden ved norsk utvandring som forfatterne har fått tak i er imponerende. Det kan ofte være vanskelig nok å spore opp fotografier og dokumenter fra begivenheter og steder samtiden så på med stolthet, men Ørkenen Sur er rikelig illustrert og refererer til et stort antall informanter og til og med øyenvitner.

..Ørkenen Sur er hverken sentimental, belærende eller romantiserende. Den fremstiller Roosevelts "New Deal" som løsningen på depresjonen, en ukontroversiell fremstilling i Norge, men ikke fullt så udiskutabel som man kan forledes til å tro her. Ellers er dette på alle måter en fascinerende bok som åpner for spørsmål om hvordan vi tolker vår fortid, og hvordan vi ser på mennesker på siden av samfunnet også i dag".
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv 

”Det er fagfolk som har skrevet denne boken, Thor Gotaas og Roger Kvarsvik vet hvordan interessant stoff skal presenteres slik at det fenger. …Og vi har fått en god bok om en del av utvandrerhistorien som vi ante måtte være der, men som vi har visst lite om. Det er nå rettet opp. ”
Bjarte Botnen, Vårt Land

 

"Et fantastisk tidsbilde fra mellomkrigstiden. Drivende godt fortalt." 

Ragnvald Hommen, født 1922, pensjonert sjømann

 

"Så fengslende og interessant at jeg ikke klarte å legge det fra meg før jeg hadde lest alt." 

Ingwald Wahl, f. 1919, tidligere krigsseiler og sjømann i New York i 1930-åra.

Andre bøker av samme forfatter
Thor Gotaas
Historien om den vandrende redaktør Anders Mehlum
Thor Gotaas
Landstrykere og vagabonder langs norske landeveier
Thor Gotaas
Landstrykere og vagabonder langs norske landeveier

Thor Gotaas
Landstrykere og vagabonder langs norske landeveier
Kvarsvik, Gotaas
Den norske uteliggerkolonien i Brooklyn
Kvarsvik, Gotaas
Den norske uteliggerkolonien i Brooklyn


Thor Gotaas er folkeminnegransker og forfatter.
Les mer om forfatteren

Roger Kvarsvik er utdannet lektor med master i historie, og har forsket mye på og skrevet artikler om norske sjøfolk og emigranter.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere