ISBN: 9788243005570
Status: I salg
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innb.
  

Torgrim Titlestad

Harald Hårfagre

Sagakongene
Harald Hårfagre (ca. 850–932) står som den fremste og mest sagnomsuste norske kongen fra Vikingtiden. Frihetstrangen var sterk i Norge – småkongene i de mange smårikene i landet ville ikke bli diktert av en enekonge. Men Harald seiret i slaget ved Hafrsfjord ca. 872 og fra da av dominerte han Norge.

Hårfagres liv var dramatisk på mange områder: Den forføreriske samekvinnen Snøfrid fortryllet ham slik at han brukte tre år på å rive seg løs fra hennes dødsleie. 

Historikeren Torgrim Titlestad presenterer her en medrivende beretning om Norges første konge. Han har skrevet flere bøker om vikingtid og stått i spissen for noen av de viktigste saga-utgivelsene de siste årene, deriblant som prosjektleder for oversettelsen av Tormod Torfæus' store Norges-historie fra 1711. 

Boken inngår i en ny serie om de norske kongene fra Harald Hårfagre til Sigurd Jorsalfare, i samarbeid mellom Saga Bok Forlag og Spartacus forlag.


PRESSE
« ...en spenstig og underholdende serie for alle historieinteresserte. Spartacus har rett og slett tenkt å gi oss hele kongerekken sett med friske øyne, og med vekt på alt som nyere forskning og arkeologi har gravd frem. For det er ikke nok med Snorre! En fabelaktig forlagsidé som det er all grunn til å heie på!»
Tor Åge Bringsværd i Adresseavisen.

«Bøkene virker passe store, og burde egne seg for dagens mennesker. Og det er ikke til å komme forbi at våre første monarker var noen interessante og spennende mennesker. Bare tenk om Harald Hardråde hadde seiret ved Stamford Bridge.»
 Bjarte Botnen, Vårt Land

«Er dette Norges beste historie? [...] Historiene om Harald Hårfagre, hans forgjengere og etterkommere, er altfor gode til å leve innestengt i et læringsorientert skolesystem fra grunnskole til universitet...
Nå har Viking-entusiasten Torgrim Titlestad gitt ut en bitte liten bok som rett og slett heter «Harald Hårfagre», og det er den boken som har sendt meg bakover i tid. Titlestad er nemlig en utrettelig formidler av den norske storhet vi kaller vikingtiden, og hans lille bok er starten på et folkelig og ambisiøst prosjekt i samarbeid mellom hans eget forlag, Saga bok, og Spartacus: Sammen skal de gi ut en bokserie om den norske kongerekken fra Harald Hårfagre til Sigurd Jorsalfare.

Tor Åge Bringsværd,  en gigant som elsker de overveldende eventyr, har latt seg begeistre av de to bøkene, og enda mer av selve ideen. «Det er ikke nok med Snorre! En fabelaktig forlagsidé som det er all grunn til å heie på!», skrev han nylig i Adresseavisen.Han har helt rett, og vi får heie med og kaste oss over de små og lettleste bøkene om norske sagakonger.

Titlestads bok er ikke en litterær prestasjon, og det er ikke kreativ dramaturgi og suverene fortellergrep som driver meg fra side til side. Det gjør kunnskapen hans, kombinert med viljen til å legge bort mange av fotnotene og forbeholdene forskere ofte omgir seg med, også når de forsøker å nå ut til et bredt publikum. Men først og fremst er det jo Haralds egen historie som fengsler, hans oppvekst og hans brå og tragiske vei til småkongetronen, hans store planer og hans enestående evne til å forhandle - eller true - seg til allianser, hans vanskelige valg, hans mange kvinner og barn og hans imponerende seirer. Titlestad viser oss Harald, og han plasserer ham foran et storpolitisk, europeisk bakteppe vi ikke fikk fra historiebøkene på ungdomsskolen. Han gir oss detaljer som antyder hvilke indre krefter som drev den første egentlige kongen her hjemme. Muligens vil noen historikere bli provosert av Titlestads bok, ikke vet jeg. Men som leser føler jeg meg tatt på alvor helt fra første til siste side: Titlestad vil så gjerne dele dette materialet med meg, han oppgir kilder, han drøfter underveis, han er tydelig når han mener å vite og når han trekker mer usikre slutninger. Det føles redelig og riktig..»
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Andre bøker av samme forfatter
Torgrim Titlestad
Tredje biografi i serien om sagakongene
Torgrim Titlestad
– og historikerne som sviktet
Torgrim Titlestad
Presenterer kong Olav Haraldsson den hellige på en helt ny måte.

Titlestad, Morten, Bandlien, Tjønn
Flott boks med de fem første biografiene

Torgrim Titlestad er professor, dr. philos. ved Universitetet i Stavanger.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere