ISBN: 9788243005334
Status: I salg
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Hft.
  

Jon Ronson

Menn som stirrer på geiter

«En utrolig historie om menn som stirrer geiter til døde, generaler som vil gå gjennom vegger og synske snikmordere. Men dette er ikke en science fiction-roman, dette er et imponerende stykke dokumentarlitteratur..» Sindre Hovdenakk, NRK
I 1979 opprettet noen av de skarpeste hjernene i det amerikanske forsvaret en svært hemmelig enhet. I strid med all militær praksis – og med fysikkens lover – antok man at soldater kunne trenes til å bli usynlige og gå gjennom vegger, og at fiendtlige styrker kunne psykes ut av «subliminal musikk». Og ikke minst viste langvarige forsøk på geiter at blikk faktisk kan drepe.

Denne såkalte «Første jord-bataljon» skulle forsvare USA mot alle kjente og ukjente fiender. Arven etter den er nå reaktivert i krigen mot terror. Jon Ronson viser hvordan det går en ubrutt linje fra 70-tallets optimistiske eksperimenter med «ikke-dødelige våpen» til torturmetodene i Abu Ghraib og Guantanamo Bay.

PRESSE
«En virkelig rar og helt spesielt fornøyelig dokumentarbok» Erlend Loe , Aftenposten

«En utrolig historie om menn som stirrer geiter til døde, generaler som vil gå gjennom vegger og synske snikmordere. Men dette er ikke en science fiction-roman, dette er et imponerende stykke dokumentarlitteratur. [...] dette er en bok med høy underholdningsverdi. Ganske enkelt fordi virkeligheten gang på gang overgår vår villeste fantasi. Din tiltro til militære autoriteter vil i hvert fall aldri bli den samme igjen etter lesningen av denne boka..» Sindre Hovdenakk, NRK

«Kan synske benyttes av militær etterertning? Lar det seg gjøre å fjernheale soldater som er såret bak fiendens linjer? Kan konsentrert tankekraft brukes til å felle en fiende, en geit eller i det minste en hamster? Når USAs militære agenda møter "alternative" tankemåter er det duket for absurd komedie fra virkeligheten. [...]   En gang skal en mann angivelig ha drept en av geitene med tankekraft, og Ronsons forsøk på å nøste opp denne historien er av thrillerstøpning.
Det er en riktig pen samling tåkefyrster og anekdoter Ronson serverer oss...»
Torgrim Eggen, Klassekampen

«Det viser seg at kampen mot terror i stor grad kjempes av den type mennesker som i vårt land averterer i Dagbladets siste sider og tilbyr hjelp til å finne forsvunne smykker gjennom sine synske evner. Man trenger ikke overnaturlige evner for å se at det er underholdende på papiret, og grotesk skremmende i virkeligheten.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv.

«Første del av boka er til tider utrolig morsom. [...] I andre del fortelles en skremmende historie om hvordan det paranormale og surrealistiske i virkeligheten manifesterer seg som fanatisme og grusomheter. Og om hvordan blant annet tortur i Abu Ghraib-fengselet kan spores direkte tilbake til dette. Dette er en god, lettlest og humoristisk bok om ting du trodde var forbeholdt halvgale konspirasjonsteoretikere, men det er også en alvorlig bok om tortur og andre forbrytelser.»
Andreas Sveen Bjørnstad, Universitas

Andre bøker av samme forfatter
Jon Ronson
Utrolig, men sant

Jon Ronson er forfatter, journalist og dokumentafilmskaper.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere