ISBN: 9788243005051
Status: I salg
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innb.
  

Bjørn Godøy

Solskinn og død

Nordmenn i kong Leopolds Kongo
Den europeiske imperialismen formet dagens verden, uten at nordmenn deltok i de tte kappløpet. Men hvor uskyldige var vi egentlig?
Solskinn og død forteller historien om nordmenn i den mest beryktede kolonien av dem alle, Kongostaten. Nesten ­200 nordmenn lot seg verve av kong Leopold ­2. av Belgia til dette spektakulære og svært brutale prosjektet.

Norske myndigheter støttet dem som best de kunne. Men historien om de norske kongofarerne handler ikke bare om terror og drap. Den handler også om dypt menneskelige opplevelser: møtet med fremmede kulturer, vanskene ved det å jobbe i en franskspråklig koloni, kongofarernes angst for å bli rammet av det dårlige ryktet som etter hvert omga Kongostaten.

I denne boka fremstår de norske kongofarerne som mennesker av kjøtt og blod. De er levende beskrevet i deres hang til flatfyll, deres problemer med det franske språk og sans for lange utmarsjer i Guds frie natur – de var umiskjennelig norske.

PRESSE

«Godøys spenstigste grep er å fremheve nordmennenes egne erfaringer, ord og tanker, utsøkt fremstilt gjennom brev og dagbøker. Sjelden har jeg sett historiske aktører tre så levende frem; det er som malariafeberen stiger meg til hodet under lesningen – det er ypperlig gjort. Hemmeligheten ligger i forfatterens evne til å utnytte litterære grep like mye som argumentasjon; skikkelser og skjebner stiger frem mellom de analytiske og kontekstualiserende passasjene, som aldri er trettende, men gjennomført kortfattet og pregnant.» Ivo de Figueiredo, Aftenposten

«Forfatteren av boka gir oss et fascinerende innblikk i nordmennenes gjøren og laden i den mest beryktede kolonien og hjemsøkte landet på afrikansk jord. Han setter dette inn i en større historisk sammenheng. Norge kan ikke fritas for å ha hatt en rolle i den historien.» Tone Bratteli, Bistandsaktuelt

Andre bøker av samme forfatter
Bjørn Godøy
Kjærlighet og forræderi i skyggen av første verdenskrig
Bjørn Godøy
Nominert til Kritikerprisen og Brageprisen 2014

Bjørn Godøy er cand. philol. i historie.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere