ISBN: 9788243004672
Status: I salg
Utgivelsesår: 2009
Innbinding: Innb.
  

Men in the dark

During World War II Asbjørn Sunde was Norway’s most important sabotage leader. With unparallelled audacity he and his men, mostly veterans from the Spanish Civil War, destroyed industrial plants and infrastructure vital to the German military effort. His cell ran greater risks and lost more men than any other Norwegian resistance unit. However, because Sunde was a Communist he and his work were hushed down. Few of Sunde’s men were ever honoured after the war. On the contrary, they were persecuted for being Communists. Men in the Dark gives you the spectacular story of the Socialist Resistance in Norway. A thriller memoir!


Click here for info on Rights
Asbjørn Sunde

Menn i mørket

En thriller av en erindringsbok!
Asbjørn Sunde var Norges viktigste sabotasjeleder under andre verdenskrig. Han og flere av hans sabotører hadde krigserfaring fra den spanske borgerkrigen. Sommeren 1941 iverksatte han sine første aksjoner. På uvanlig dristig vis ødela Sundes menn industri og infrastruktur som var viktig for den tyske krigføringen. Snart ble han den tyskerne fryktet mest av alle.

Med Gestapo i hælene og mot ordrene fra regjeringen i London drev han sine folk til det ytterste, med et pågangsmot ingen vanlige motstandsorganisasjoner kunne praktisere.  Sunde og hans menn var den norske motstandsgruppe som risikerte mest og mistet flest. Få av dem ble hedret etter krigen, tvert imot ble de forfulgt som kommunister.

Her fortelles den spektakulære historien om sosialistenes motstandskamp i Norge, en innsats som lenge har vært dysset ned. Denne nye utgaven er utstyrt med kart, bilder og oversikt over alle kjente aksjoner, samt et nyskrevet forord av historiker Lars Borgersrud.


Kåret til en av de 10 mest betydningsfulle bøker om krigen av Norsk sakprosafestival 2015.

Juryens begrunnelse: Asbjørn Sunde kjempet på republikkens side i den spanske borgerkrigen, var med i en internasjonal kommunistisk sabotasjeorganisasjon som skulle stanse skipsfarten mellom Norge og Nazityskland, og etter Hitlers angrep på Sovjetunionen ledet han Osvald-gruppa som sto bak over 100 sabotasjeaksjoner.

Menn i mørke er en spennende bok, formet som en dokumentarroman, barsk i tonen, knapp i stilen, den handler om tragiske og fryktelige kjensgjerninger og har likhetstrekk med Max Manus’ Det vil helst gå godt og Det blir alvor og Sigurd Evensmos Englandsfarere. Boka er også et klart eksempel på heroisering, hensikten med den var ifølge Sunde å renvaske og hedre falne kamerater som ble beskyldt for å være eventyrere, mens de i virkeligheten var fylt av en idealitet bare døden kunne berøve dem.
 


PRESSE
«Teksten er fullkomment ufrisert, usentimental, fandenivoldsk og proletarisk, et rått språk med driv, med en atmosfære som får meg til å tenke på Arthur Omres beretninger eller noe ikke alt for fjernt fra Hemingway.»
Ulf Andenæs, Aftenposten

«Boka er ikke bare en eventyrlig beretning om en fascinerende skikkelse, fylt av kamp på liv og død, slagsmål, oppfinnsomme forkledninger, hjemmesnekret bomber, ustanselig fyll og sure sigaretter. Sunde skriver fletta av [Manus, Sønsteby og Hauge]. Poetiske skildringer av sorgløse utflukter med barn og kone kontrasteres med høydramatiske øyeblikksbilder fra livsfarlige sabotasjeaksjoner.»
Stian Bromark, Dagbladet

«Menn i mørket er en klassiker i krigslitteraturen, den skiller seg fra alt annet vi leser. [...] Språket er fascinerende, det er tydelig at Sunde har lest mange Knut Gribb og Jonas Fjeld-fortellinger på 1930-tallet.»
Terje Valestrand, Bergens Tidende

«Interessant nyutgivelse av en spennende sabotørskildring som også litterært er godt skrevet.»
Kristin Aalen, Stavanger Aftenblad

«Dette er en helt unik memoarbok. Den er velskrevet og overbevisende kvalitetssterk. Faktisk en utrolig god spennings-thriller fra det faktiske livet»
Kjell Moe, Kulturspeilet
Andre bøker av samme forfatter
Asbjørn Sunde
«Sunde skriver fletta av Manus, Sønsteby og Hauge.»
Asbjørn Sunde
En thriller av en erindringsbok!

Asbjørn Sunde var Norges viktigste sabotasjeleder under andre verdenskrig.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere