ISBN: 9788243000520
Status: Utsolgt
Utgivelsesår: 1995
Innbinding: Hft.
  

Joar Tranøy

Psykiatriens kjemiske makt

Her blottlegges en av norsk etterkrigstids mest skremmende og ukjente systemer. Med innføringen av kjemiske preparater i psykiatrien på 50-60-tallet får behandlingen av sinnslidelser et nytt og eksperimentelt preg.

Som først nordmann er Joar Tranøy tildelt Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris 1996 blant annet for denne boken. Her blottlegges et av norsk etterkrigstids mest skremmende systemer, nemlig psykiatrien og dens bruk av kjemiske hjelpemidler, også kalt “sinnets atombombe”. For Tranøy fremstår denne behandlingspraksisen som en videreføring av midler som lobotomi og elektrosjokk – avanserte instrumenter for sosial kontroll og disiplinering. Motivert mer ut fra ønske om å få medgjørlige pasienter, enn hensynet til pasientenes ve og vel eller helbredelsen av psykosen, er ikke Tranøy overbevist om at vi går mot en mer human behandlingspraksis. Kanskje tvert imot.
Ved hjelp av sykehusjournaler og intervjuer med tidligere innlagte, gir Tranøy en detaljert skildring av pasientenes liv under et kjemisk regime.


PRESSE
Joar Tranøys arbeid er en viktig innsats fordi den får oss til til å ikke glemme ubehaget i psykiatrien, og dermed utfordrer oss til nytenkning. Alle som jobber i psykiatrien har plikt til å lese denne boka!
Tone Fagerland i Sykepleien 21/95

Joar Tranøy er cand. psychol. og cand. philos. Han har tidligere skrevet en rekke artikler og bøker.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere