Intervju med Morten Brask

Hvordan tap kan føre til større livsintensitet

En jente og en gutt er inspirert av personlige hendelser i Morten Brasks eget liv. Her forteller han om nødvendigheten av å skrive sin roman, om kjærligheten og sorgen over å miste sine barn. Og om hvordan tap kan føre til større livsintensitet.
Din roman bygger på virkelige hendelser? Vil du fortelle litt om bakgrunnen for å skrive En jente og en gutt?
Det er riktig at romanen er inspirert av hendelser i mitt eget liv, og disse hendelsene har jeg i flere år visst at jeg en dag var nødt til å behandle i litterær form. Jeg levde den gang i et meget intenst parforhold som jeg trodde skulle vare for alltid, men som langsomt ble mer og mer komplisert og destruktivt. Og forholdet førte til en graviditet som vi trodde kunne bli en redning for oss. Men ingenting endte som vi trodde.
 
Kjærlighetsroman
Romanen handler i stor grad om kjærlighet. Kjærlighet mellom en jente og en gutt, og kjærligheten til deres barn: en jente og en gutt. Og den handler om å miste. Miste sine forestillinger og illusjoner, miste kjærligheten, og miste det mest dyrebare som finnes. Boka handler også om hva som skjer når livet sporer av, når man senker sine barns kiste i jorden, om hva det gjør med et menneske å gjennomleve et slikt mareritt. Og den forvandlingen av livet det fører med seg, som også rommer noe svært positivt, en slags ”gjenfødelse” av en selv.
 
Romanen er en sterkt bevegende leseopplevelse. Var den vanskelig å skrive?
Det er uten sammenligning den vanskeligste skriveprosess jeg noensinne har vært gjennom. Jeg har skrevet om boken syv ganger, endret form og fokus og hele tiden skåret ned og ned, kuttet og kuttet til jeg syntes at den var ferdig, at den var nøyaktig som den skulle være. Å skrive den har vært som å skjære i arret/åpne opp et gammelt sår for å trenge inn til følelsene slik de var den gang det skjedde, for kun på den måten kunne jeg skrive noe som var sant og ekte. Det gjorde vanvittig vondt, men det har også vært en fantastisk reise for meg.
 
Hva har det du har opplevd betydd for det livet du lever i dag?
I dag deler jeg livet mitt inn i før og etter begravelsen. Jeg endret alt etter at det skjedde, måten å leve på, bo på, parforhold, jobb, interesser, venner, livsfilosofi. Jeg innså at jeg måtte endre meg og det jeg kunne endre i livet mitt for å leve mer ekte og i overensstemmelse med meg selv. Det er jo det de fleste av oss opplever når vi mister mennesker som står oss svært nær. Det lyder banalt, men er ikke desto mindre sant: at overfor døden er mye av det man bekymrer seg for og bruker tid på likegyldig. I dag lever jeg på en helt annen måte. Prioriterer beinhardt det som er det riktige for meg. De få ekte relasjonene. De få viktige tingene. Og å skrive.
 
Hvilken opplevelse vil du gjerne gi videre til leseren med En jente og en gutt?
Jeg har strebet etter å skrive en roman som får leseren til å føle hvordan det var og kanskje til og med forstå hva som skjer i et menneske når man gjennomlever noe slikt. Jeg har også forsøkt å få leseren til å merke alt det andre som knyttet seg til mitt liv den gang og nå: kjærligheten, illusjonene som brast, frykten og tapet og sorgen Og det oppløftende – etterpå – at tilværelsens voldsomme forandring kan føre til en større livsintensitet.
Jeg håper leseren vil sitte igjen med en følelse av å ha fått et innblikk i hva det vil si å miste sine barn, men at de også kan føle håp fordi man kan reise seg igjen etterpå. At man kan få et liv som er bedre enn før.
 
            Dette intervjuet ble opprinnelig trykket i medlemsbladet til Gyldendals Bogklub. Du finner det også i Spartacus Forlags høstkatalog 2014.ISBN: 9788243009080
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Innb.
En jente og en gutt

Morten Brask Dansk rennomert forfatter. Boka En jente og en gutt (Spartacus 2014) er hans første bok på norsk.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere