ISBN: 9788230401903
Status: I salg
Utgivelsesår: 2016
Innbinding: Innb.
  

Magnus Vollset, Yngve Nilsen

Vinden dreier

Meteorologiens historie i Norge

Hvordan blir været i morgen? I over 250 år har dette spørs­målet vært forsket på i Norge, og svarene har gjort oss til en meteorologisk stormakt. Frontene på værkartet stammer fra den norske «Bergensskolen», det samme gjør visjonen om at været faktisk kan regnes ut. I dag er Yr.no verdens femte største værnettsted, og StormGeo en av verdens  ledende kommersielle leverandører av værtjenester.

Denne boka gir for første gang en fullstendig framstilling av norsk meteorologis historie. Etter de første, spede vær­observasjonene på 1700­tallet har ny teknologi og ekspedi­sjoner til verdens forblåste utkanter vært våpen i jakten på værets naturlover. I dag står meteorologene helt sentralt i vårt møte med klimatruslene.

Historien er spekket med spektakulære enkelthendelser med store ringvirkninger. Visste du for eksempel at en norsk meteorolog bidro til at D­dagen ikke endte i fiasko? Eller at det var Meteorologisk institutt som i 1922 sørget for at Jan Mayen ble norsk territorium? Men optimismen har vekslet: Da Norge fikk et metorologisk institutt i 1866, mente A.O. Vinje at Stortinget heller burde hyre inn et regiment edderkopper enn å ansette statlige værspåmenn!

Historikerne Yngve Nilsen og Magnus Vollset viser hvor­dan meteorologien har endret seg, både innen forskning, værvarsling og teknologi. De viser norsk meteorologis plass i verden og, ikke minst, dens unike posisjon hos det norske folk.  Dette er boka for alle som vil heve samtalen om været til nye høyder.

Boka utgis i anledning Meteorologisk institutts 150 års jubileum, og er et samarbeidsprosjekt mellom Meteorologisk institutt og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Lanseres på Litteraturhuset i Bergen 5. oktober.  

PRESSE
Forfatterne har ved flere anledninger snakket om meteorologiens historie hos «Jacobsen» i NRK P1+ Her kan du høre:
«Nordmann fikk utsatt D-dagen»
«Hvordan kan man regne ut været?»   
«Meteorologisk institutt 150 år!» 
«Verboki - om værmeldingens spede begynnelse i Norge»

Hør også Nilsen og Vollset i intervju med NRK Østfold 10.10.2016


  Intervju og reportasje i NRK.no

    A-magasinet 07.10.2016

  
  Forskning.no / På høyden

 
   NRK.no

Magnus Vollset er forsker i historie ved Universitetet i Bergen.
Les mer om forfatteren

Yngve Nilsen er historiker og forsker ved Uni Rokkan-senteret i Bergen.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere