ISBN: 9788243010574
Status: I salg
Utgivelsesår: 2016
Innbinding: Innb.
  

Gunnar Kagge

Forbudstid

Den norske krigen mot brennevinet

I tiden rundt første verdenskrig var Norge et av Europas mest edruelige land. Likevel var det her vi fikk ti år med brennevinsforbud fra 1916-1927. Resultatet ble smugling, hjemmebrenning og drikking av «surrogater» som møbelpolish og hårvann. Legene skrev resepter på whisky og konjakk så blekket sprutet. Selv veterinærene ble rike på å utstede sprit til trengende kyr og sauer - spesielt i høytidene var norske dyr kresne på valg av akevitt og konjakk. For mange gikk det sport i å lure myndighetene, og spritsmuglerne ble kjendiser og folkehelter.

Forbudet ble innført takket være avholdsbevegelsen, som var den sterkeste politiske pressgruppen Norge noen sinne har hatt. Men den var ikke sterk nok til å beskytte forbudet da vinprodusenter, byfolk og smuglere gjorde alt de kunne for å undergrave det.

Dette er historien om hvordan tusen års norsk alkoholpolitikk ledet frem til brennevins- og hetvinsforbudet, om lovløsheten i forbudstiden og hvordan politikken utviklet seg etter at forbudet ble avskaffet.

Fortellingen om forbudet er full av fylleslag, organisert kriminalitet, politiske krumspring og morsomme anekdoter. Samtidig gir den et interessant bilde av hvordan Norge på eiendommelig vis er skrudd sammen.PRESSE
Hør Gunnar Kagge snakke om forbudstiden hos
Jacobsen NRK P1+ 19.10.2016

«Kagges styrke ligger i formidlingen. … Det er blitt en levende og oversiktlig fremstilling av en av de mest eksotiske periodene i norsk 1900-tallshistorie.» Jan-Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten  Aftenposten 06.11.2016  (nettversjon)


   Fædrelandsvennen
 

   Klassekampen 03.12.2016.

  VG 30.10.2016


  B.T. 25.10.2016                            NNN-arbeideren 02.11.2016

Gunnar Kagge Journalist i Aftenposten og NTB
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere