ISBN: 9788243009240
Status: I salg
Utgivelsesår: 2016
Innbinding: Innb.
  

Bjørn Berge

Landene som forsvant


Riker oppstår og går til grunne. Nye land etableres for så å oppløses etter noen år. Historien til disse fortapte land og riker vekkes her til live, gjennom den fascinerende beretningen til Bjørn Berge.

Forfatteren tar leseren med på en eventyrlig oppdagelsesferd til alle verdens hjørner, gjennom jungel og ørken, fra byens pulserende liv til de øde steppene. Han forteller den glemte historien om land fra 1840 til 1970? som eksisterte i kun én måned, et år eller noen tiår - før de forsvant. De bærer gåtefulle navn som Heligoland og Tripolitania - og hva er historien bak Mandsjukuo som eksisterte fra 1932-45 og Allenstein i 1920?

Landene som forsvant
gjør geografien konkret og historien levende, ved bruk av kart og frimerker. I tillegg flettes det inn anekdoter og øyenvitneskildringer fra den gang Knut Hamsun vandret rundt i den senere kolonien Batum og Antoine de Saint.Exupéry var stasjonert som postflyver i Kapp Juby.

Bjørn Berges dypt originale bok er foreløpig solgt til 10 land, inkludert USA/England, Tyskland, Italia og Russland. I en kommentar til den eventyrlige interessen, peker forfatteren selv på at vi her ser et snev av skjebnens ironi: «Mange av forlagene som til nå har kjøpt rettighetene til boken er fra disse landene som selv hadde flest svin på skogen  - det vil si at de var involvert i tilblivelsen eller avviklingen av landene som forsvant». Bla i boka


PRESSE
Her kan du høre Bjørn Berge presentere boka og prosjektet sitt i Ekko, NRK P2

Anbefales: I høst kjører Kulturhuset i NRK P2 en serie der forfatteren selv leser historiene om fortapte land og riker. Her kan du selv høre ham lese kapitlene om:
Karolinene - Heligoland - Alwar - Mandsjuko - Iquique - Sedang - Perak


«En fascineredne frimerkereise: Påfunnet er så godt at man kan bli gul av misunnelse: Å skrive en bok om land som ikke lenger finnes. … Hvert land er viet kun fire sider, og på disse rulles det opp rystende verdenshistorie, lyriske skildringer og underfundige detaljer, krydret med velvalgte sitater fra både skjønnlitterære forfattere og reisebokforfattere. … Landene som forsvant [er] fremfor alt blitt en usedvanlig vakker bok, trykket på deilig, tykt papir. Hvert land er utstyr med kart, frimerke, litteraturtips og innimellom også oppskrifter, musikk- eller filmtips.»

Erika Fatland, Aftenposten

«Berge er en lidenskapelig frimerkesamler, og hans utgangspunkt er at nasjonsbyggere som har brydd seg med å lage egne frimerker, virkelig mente alvor. … Utgangspunktet hans er altså ikke det mest vitenskapelige, men resultatet er desto mer fornøyelig. Berge fråtser i anekdoter om stormannsgalskap og uortodoks forhandlingsteknikk, underlige og viktige historiske hendelser, statistikk og litterære sitater, forslag til videre lesning og matoppskrifter, ja selv det. »
Tarald Aazno, Stavanger Aftenblad

«Sprudlende lystig og klokt, spekket med overraskende fakta. …
Selv om Berge åpenbart har en dyp anti-autoritær holdning, der grunntanken må være at folk bør få lov til å leve i fred, er det ikke et polemisk kampskrift han har skrevet. Framstillingen bærer snarere på en slags salomonisk livsvisdom om menneskets fåfengte strev for å berike seg selv, koste hva det koste vil. … Det er en vakker, lystig og lærerik bok, og kan lett bli en vinner under juletrærne. »
Jon Rognlien, Dagbladet

«Så kva sit denne lesaren att med? Boka kan openbert være ei gullgruve for den som ønskjer å briljere på quiz. Eg har blitt både underhalden, fascinert og opplyst av Berges bok… Eg synest at Berge gjennom dei små historiene klarar å gje eit større bilete av kolonialismens rovdrift på menneske og natur, og av korleis krigar og skiftande regime ein stad i verda kan få avgjerande konsekvensar for menneske i land langt borte. I tillegg har boka fungert som ein augeopnar for meg, som aldri har hatt noka særleg interesse for filateli, for frimerke og postgang som inngang til historie, politikk og samfunn.» 
Astrid Sverresdotter Dypvik, Prosa

        
   Dagbladet                                          Aftenposten  papir  nett


   Klassekampen


Bjørn Berge er utdannet sivilarkitekt og er praktiserende arkitekt og forsker ved arkitektkontoret Gaia Lista.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere