ISBN: 9788243009752
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: Innb.

Bla-i-boka
  

Joacim Lund

Hele bøffelen

For deg som vil spise godt og redde verden samtidig

Hva bør vi spise? Alle stiller seg det samme spørsmålet. Hver dag. Og bak skjuler det seg mange andre. Blir jeg feit av dette? Får jeg kreft? Diabetes? Hvor kommer maten fra? Har dyra jeg spiser, hatt det bra? Gjør dette meg til et miljøsvin? Etter å ha saumfart matbransjen som journalist i årevis, fikk Joacim Lund stadig oftere henvendelser fra forvirrede lesere: Hvordan blir jeg en ansvarlig forbruker?

Vi kjenner ikke konsekvensene av valgene våre, og orker heller ikke å sette oss inn i dem. Vi tar uopplyste valg – selv om vi vet at det er noen av de viktigste valgene vi tar i livet.

Lund bestemte seg en dag, midt i en redselsfull dagligvarebutikk, for å jakte på svarene. På reise(n) i inn- og utland har han møtt bønder og forskere, filosofer, dagligvarepamper og noen av verdens beste kokker. Han har lest utredninger, rapporter og artikler. Her og der fant han brikker som passet, og til slutt gikk puslespillet opp. Det morsomste han fant ut, var dette:

Det er fullt mulig å spise som en greve, ta vare på helsa og passe på at dyra og miljøet har det bra – uten å bli flådd i kassen.

PRESSE
«God mat for gode mennesker: Hva skal vi spise for å ikke bli syke, eller ødelegge planeten? Lund er innom mange av de største temaene rundt mat, bærekraft, helse og etikk. Han besøker kokker, produsenter, kjøpmenn, professorer og myndigheter. Det er interessant og opplysende å høre hva dagligvarebaroner, tilsynsmyndigheter og økofilosofer har å si.

Alle er opptatt av mat. Mat er underholdning, trend, fyllstoff i aviser og magasiner. Men det er veldig lite drøfting – eller diskurs – som tar for seg matens betydning, for oss som kultur, for samfunn og miljø. Vi mangler en gastronomisk offentlighet. Det er her Hele bøffelen tar en sentral posisjon i en voksende og etter min mening viktig og vesentlig diskurs, den er både engasjert og pragmatisk. ...

Det er ikke sikkert at du redder verden ved å følge rådene til Lund, men boken er en bra oppskrift på å ta bedre valg med bedre samvittighet.»
Andreas Viestad, Aftenposten

Kan vi spise kjøtt med god samvittighet? Joacim Lund og Siri Martinsen i NOAH blir ikke helt enige på God Morgen Norge, mandag 19.10.