ISBN: 9788243008380
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: Hft.
  

Lillian Crott Berthung, Randi Crott

Ikke si det til noen!


Dypt bak fiendens linjer er noen ganger det tryggeste stedet man kan oppholde seg. Helmut Crott tjenestegjør som Wehrmacht-soldat i Harstad under annen verdenskrig. Men bak den tyske uniformen bærer han på en hemmelighet som kan koste ham og familien livet: Helmut er halvt jødisk.

Lillian Berthung er i begynnelsen av tyveårene når hun i 1942 møter Helmut i hjembyen Harstad. De forelsker seg i hverandre, men Lillian har store kvaler med å innlede et forhold til en tysk soldat. Alt forandrer seg den dagen Helmut forteller om den ekstreme situasjonen han befinner seg i. Av hensyn til familiens sikkerhet får han Lillian til å sverge å ikke si det til noen. Først som voksen får Randi Crott kjennskap til farens godt bevarte hemmelighet. Etter hvert kan hun begynne å nøste opp i den historien som har ligget i mørke så lenge. I denne bevegende boken, som strekker seg fra jødeforfølgelsene i Tyskland, via krigsårene i Norge og til det vanskelige oppgjøret etter krigen, forteller Randi foreldrenes dramatiske kjærlighetshistorie.

«Like spennende som en krim. Kjærligheten i denne boken er den rake motsetningen til den totale krig.» Buchmarkt

PRESSE
«Her skildres den norske krigshistorien bredt. Begivenheter og følelser veves vakkert og beundringsverdig lavmælt – og ikke minst – profesjonelt sammen. Boken gir fine og til dels gripende glimt av menneskeskjebner.» 
Johan O. Jensen, Adresseavisen«Vi trenger flere slike bøker som minner oss på at vi alle er like mye verd...Boka er godt komponert med korte kapitler og raske sceneskift. Enkelte partier er like spennende som en velskrevet thriller.» Solgunn Solli, Altaposten


«Ikke si det til noen! demonstrerer en dyp kjennskap til Norge, og gir en lærerik og interessant skildring av den politiske situasjonen. De menneskelige sidene beskrives høyst levende og følsomt, uten å henfalle til sentimentalitet. Hvert kapittel tar for seg et bestemt innsnitt på tidslinjen, men de er ikke kronologisk ordnet. Fortellergrepet gir fremstillingen godt med luft, og det er som om vi blir med på Randis egen oppnøsting av den dramatiske historien.»
Tor Dishington johansen, Bergens Tidende

«Like spennende som en krim. Kjærligheten i denne boken er den rake motsetningen til den totale krig.»    BUCHMARKT

«Erzähl es niemandem handler om kraften av kjærlighet. En rørende historie, som er fortalt på en så levende måte at man nesten føler at det er ens egen skjebne man leser om. Erfaringene til Lillian Crott Berthung i kombinasjon med det journalistiske talentet til Randi Crott har skapt et mesterverk. Dette er ei bok som virkelig må leses! - Goethe-Institut i Norge.

«En dypt rørende bok som man ikke legger fra seg før etter siste side.» Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Her kan du høre NRK Ekkos fine program med intervjuer og opplesninger fra boka.Fra 12.09.2013
Andre bøker av samme forfatter
Crott, Berthung
«Uten Hitlers felttog hadde ikke jeg vært til.» Randi Crott
Crott, Berthung
«Uten Hitlers felttog hadde ikke jeg vært til.» Randi Crott

Lillian Crott Berthung Lillian Crott Berthung er født i Harstad i 1922. Siden 1947 har hun bodd i Tyskland, hvor hun har jobbet som oversetter og tolk. Hun skriver i blant for
Les mer om forfatteren

Randi Crott Forfatteren av "Ikke si det til noen!"
Les mer om forfatteren