ISBN: 9788243009141
Status: I salg
Utgivelsesår: 2015
Innbinding: Innb.

Bla-i-boka
  

Iselin Theien

Fra krig til krig

en biografi om C.J. Hambro

Carl Joachim Hambro er en ruvende skikkelse i norsk politisk historie: han var i mange år stortingspresident og leder for Høyre. Som delegat til og senere president i Folkeforbundet var han en internasjonal skikkelse på linje med Nansen. Den 9. april 1940 brakte Hambro regjering, storting og kongehus til Elverum, i midlertidig sikkerhet fra de tyske invasjonsstyrkene. Her formulerte han den berømte Elverumsfullmakten, som ble avgjørende for eksilregjeringens evne til å ivareta rikets interesser under krigen. Slik la han grunnlaget for fem års motstandsarbeid styrt fra London.

Biograf Iselin Theien kommer tett på Hambro. Sentralt står det lidenskapelige forholdet Hambro hadde til den 12 år eldre skuespillerinnen Gyda Christensen. Gjennom deres private brev blir vi kjent med en sterk personlighet og en begavet politiker - Norges største statsmann i det 20. århundret.

Fra krig til krig er en biografi om en norsk gigant - den store redningsmannen 9. april - og om kjærlighetshistorien som formet ham. Boken er også et portrett av Norge og Europa i den turbulente mellomkrigstida.

PRESSE
«Velskrevet og engasjerende: Politikeren Carl Joachim Hambro har fått en biografi som er ham verdig»   Sindre Hovdenakk, VG

«En god bok om en viktig mann og hans tid»   Jon Rognlien, Dagbladet

«Statsmann i nytt og større format: Theien viser gang på gang hvordan Hambro så de store linjene og voktet de tyngste prinsippene når andre søkte kortsiktige gevinster. Da Hambro døde i 1964, bare noen måneder etter sin elskede Gyda, skrev «Politiken» i Danmark at det var Norges Churchill som var gått bort. Denne glimrende biografien viser at karakteristikken ikke var noen overdrivelse.»
Sven Egil Omdal,
Bergens Tidende

«Historikaren Iselin Theien gjev eit svært godt nærportrett av mennesket og politikaren Carl Joachim Hambro. (...) Theien får i tillegg fram ein undervurdert målestokk for politikarar: Bukkar du ikkje under i den ormebolsgjørma som bergensarane held i hevd med sann bogekorpsenergi, kan du hanskast med posisjonar på øvste nivå i norsk politikk.»
Per Egil Hegge, Dag og Tid


                  
      Anmeldelse i VG                            Dagbladet

 Anmeldelse i Bergens Tidende


  Intervju i Morgenbladet


  Anmeldelse i Dag og Tid


 Anmeldelse i Morgenbladet


 VG 03.10.2015


 VG 03.10.2015
 

 Klassekampen 03.10.2015

Iselin Theien er historiker fra Universitetet i Oxford og Oslo. Hun har tidligere skrevet biografien ”Sonja Wigert. Et dobbeltliv.”
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere