ISBN: 9788243008137
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Innb.
  

Rasmus Glenthøj, Morten Nordhagen Ottosen

1814: Krig, nederlag, frihet

Danmark-Norge under Napoleonskrigene
Krigsårene frem mot 1814 inneholder noen av de mest dramatiske begivenhetene i både dansk og norsk historie. I denne boken finner du for første gang en samlet fremstilling av krigsårene mellom 1807 og 1814 fra et felles dansk-norsk perspektiv.

Nytt opplag på lager nå.

1814 var det moderne Norges fødsel. Norge ble selvstendig med en av Europas mest liberale grunnlover, og både selvstendigheten og grunnloven fikk leve videre selv om Norge mot slutten av året ble forent med Sverige i en løs union. Politisk sett gjorde dette Norge til en av Napoleonskrigenes vinnere, men «mirakelåret» 1814 ble født av et nederlag.

For Danmark ble freden i Kiel «tapet av Norge», som det heter i dansk historie. Dette gjorde ikke bare Frederik 6. til en av Napoleonskrigenes største territorielle tapere i hele Europa, men er også det største økonomiske og befolkningsmessige tap for den danske stat noensinne.

Dette verket er et sentralt bidrag i markeringen av 200-årsjubileet for grunnloven og den dansk-norske skilsmissen, skrevet av en dansk og en norsk historiker. I boken forteller de om krigsbegivenhetene både til lands og til sjøs, hvordan de ble opplevd blant ulike samfunnslag fra elitene i København, Christiania og Kiel, til husmenn i Østerdalen, bønder på Lolland-Falster og småhandelsfolk i Slesvig-Holstein.

Morten Nordhagen Ottosen (f. 1981) og Rasmus Glenthøj (f. 1977) er historikere knyttet til henholdsvis Universitetet i Oslo og Syddansk Universitet. Glenthøj er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program og sitter både i Folketingets og Stortingets utvalg til forberedelsene av 1814-jubileet.

PRESSE
Klassekampen 03.05.2014


Dansk presse:
«Det er historieskrivning av høyeste karat. En sann lesefryd for den historisk interesserte!»
Fyns Amts Avis

«En dansk og en norsk historiker forteller i et flytende språk den interessante historien om dengang riksforbundet mellom Danmark og Norge tok slutt. Flott illustreret og samtidig en fremragende opptakt til forståelse av senere begivenheter»
Helsingør Dagblad

«Det kan ikke sies nok positivt om forfatternes perspektivrike gjennomgang av de dramatiske årene opp til 1814»
Berlingske Tidene

«Denne viktige historien fortelles spennende og detaljert i en flott innpakning»
Ekstra Bladet


«Viktig oppgjør med en rekke utbredte forestillinger i denne glimrende boken om tapet av Norge.»
Kristeligt Dagblad


Andre bøker av samme forfatter
Rasmus Glenthøj
Dansk-norsk samliv i 600 år

Rasmus Glenthøj er historiker knyttet til Syddansk Universitet. Han er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program.
Les mer om forfatteren

Morten Nordhagen Ottosen Norsk historiker ved Universitetet i Oslo. En av to forfattere av boka som utgis 1814-jubileumet.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere