ISBN: 9788243007093
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Innb.

Bla-i-boka
  

Tore L. Nilsen

Blant slaver og sjørøvere

En bergensskippers forunderlige skjebne
Bergenshus festning, høsten 1752: I en liten celle sitter den 29 år gamle skipperen Jacob Andersen Dischingthun, dømt til døden for brudd på en fraktavtale etter et sjørøveroverfall i Middelhavet.
Han har under fangenskapet mistet både kone og to barn i sykdom og livet ser ut til å være over for den en gang så løfterike mannen. Tjue år senere er han en rik og anerkjent mann på den dansknorske koloniøya St. Croix i Karibia. Han er overlos og havnemester på øya. I tillegg driver han sitt eget verft i byen Christiansted, hvor han lever i en staselig bolig med sin nye familie.

Da sjøfartshistorikeren Tore L. Nilsen begynte å nøste i trådene etter skipper Jacob, tegnet det seg raskt et bilde av en norsk Lord Jim, en mann som  maktet å reise seg etter et dypt personlig fall. Etter sitt ulykkelige fangenskap foretok han noen turer som skipper i slavefarten mellom Afrika og Karibia, før han tok hyre som styrmann i koloniens orlogsvesen. I orlogstjenesten bidro han til å hindre smugling og kaperangrep, før han avsluttet karrieren som en høyt aktet person i kolonien. Prosessen med å avdekke Jacobs historie har tatt mange år og brakt forfatteren til arkiver i inn og utland, samt spennende steder som Tunisia, Marokko og St.Croix. I tillegg til å skildre et eventyrlig liv, gir denne boka et sjeldent møte med sjøfart og slavehandel på 1700-tallet og med livet i den dansknorske kolonien.

Fra boka:
«Den 24. november 1752 ble Jacob ført fra Rådhuset og til Bergenhus festning. Turen gikk over Torvet, Bryggen og gjennom Dreggen. På vei mot festningens hovedport passerte følget Bradbenken, hvor Woodfordt lå, festet med ett anker i Vågen og ett i Festningsfjæren. For Jacob var dette et trist gjensyn. Fregatten var blitt ribbet for seil og løpende rigg, og det var tydelig at vedlikeholdet hadde vært forsømt i de nesten tre aårene skipet hadde ligget i arrest. Kanskje mintes Jacob første gang han ankom Bergen om bord i det da så stolte skipet. Den gang hadde det representert fremtid og lykke for familien. Nå var skipet blitt et bilde på familiens ulykke, på samme måte som festningsportene som lukket seg bak ham.»


PRESSE
«Et ekte eventyr!
En utrolig skjebne godt fortalt: Boken om bergenseren Jacob A. Dischingthun kan stå som selve skoleeksemplet på hvilke fantastiske historier som kan skjule seg i arkiver og gamle papirer.  ... En gjennomarbeidet og godt disponert beretning om en fascinerende enkeltskjebne, som samtidig gjenspeiler de større trekkene i historien om sjøfartsnasjonen Danmark-Norge på 1700-tallet. Forfatteren følger sitt objekt hakk i hæl, hele veien fra det travle Bergen via dristige manøvrer i Middelhavet og fram til Karibia. Det er historien om en mann som bygger seg et nytt liv og en ny karriere i et helt nytt land. Men det er også historien om kolonitidens mest heslige sider, om handel med slaver og sukker og om interne stridigheter blant danskene - og nordmennene - som mer eller mindre mot sin egen vilje havnet på denne fjerne og farlige utposten. …
Et ekstra pluss for flotte illustrasjoner, som virkelig løfter boken»
Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 4.
   
VG 01.03.2014
Tore L. Nilsen er historiker, forfatter og direktør ved Bergens Sjøfartsmuseum
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere