ISBN: 9788243008366
Status: I salg
Utgivelsesår: 2014
Innbinding: Hft.

ANDRE UTGAVER:
Verden fram til i går
Innb. (2013)
Kollaps
Hft. (2013)
Våpen, pest og stål
Hft. (2012)
  

Jared Diamond

Verden fram til i går

Hva vi kan lære av tradisjonelle samfunn
«Fascinerende, klokt og utfordrende»
Stavanger Aftenblad

De fleste av oss tar det moderne livet som en selvfølge, med våre flyreiser og mobiltelefoner, karrierevalg og slankekurer. Men i nesten seks millioner år hadde menneskeheten ingen av disse tingene. Møtene med Amazonas-indianere eller urbolkningen på Ny-Guinea minner oss på at det ikke er lenger siden enn «i går» at vi alle var jegere og sankere, og at vi fortsatt lever i kropper som er bedre tilpasset steinalderen enn livet med iPhone.

Verden fram til i går gir en slående framstilling av menneskehetens fortid slik den artet seg i millioner av år. I sin mest personlige bok hittil viser Jared Diamond at dagens representanter for denne fortiden kan inspirere oss til å endre livene våre på en rekke områder, enten det gjelder helse, barneoppdragelse, eldreomsorg eller håndtering av risiko og konflikter.

«Sjelden har vi hatt et mer mangesidig bokverk mellom fingrene. I en bok der Diamond i stor grad byr på seg selv, viser han oss hvordan verdier og erfaringer fra tradisjonelle samfunn både kan hjelp oss til å leve lenger og bedre, og gjøre oss bedre i stand til å ta vare på hverandre.»
Trønder-avisa (6 av 6 stjerner)

PRESSE

«Jared Diamond topper trolig sitt forfatterskap med denne boka.»
Trønder-avisa
(6 av 6 poeng)

«Om dette blir hans siste bok, er den et perspektivrikt og lærerikt punktum. … Hovedspørsmålet er om vi kan lære noe av fortidens mennesker? Svaret er ja, om ikke i ett og alt. … Diamond setter oss inn i et historisk perspektiv som bør mane til ettertanke»
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen, terningkast fem.

«Forfatterens tilnærming er utpreget tverrfaglig, mannen er nærmest polyhistor, et renessansemenneske, og omtales ikke ufortjent som vår tids Darwin. … Diamond er grundig i sine analyser, han har en lett penn og god formidlingsevne, og er dessuten et oppkomme av frodige anekdoter, tankevekkende resonnementer og interessante statistikker. … I en tid som ellers synes å bestå av sekvensielle kriser, tilbyr boken slik både håp og nye innsikter. Dette er fascinerende, klokt og utfordrende. Les og lær.»
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Diamond har skrevet en selvhjelpsbok for folk som ikke liker selvhjelpsbøker - de som trenger flere hundre sider med mørning før de er klare til å høre på mer og mindre opplagte råd. Pedagogikken fungerer for meg: For første gang har en bok fått meg til å tenke seriøst på å redusere saltinntak, alltid bruke sykkelhjelrn, og aldri sette vannglass på samme bord som en datamaskin når det er barn i nærheten.
... Forlaget omtaler boken som Diamonds «mest personlige», og passende nok for en mann i hans alder fremstår den som en oppsummering: «Her er det jeg har lært.» Ett av de mange spørsmålene han tar opp er hva slags rolle de eldre kan få i moderne samfunn, hvor skriftspråket overflødiggjør deres oppgave som levende hukommelse. Kanskje er denne boken Diamonds eget forsøk på et svar.»
Bår Stenvik, Morgenbladet

«Ekstremt overbevisende... Fylt til randen av fascinerende historier; en skattkiste av historiske anekdoter og slående statistikk»
The Boston Globe

     
Aftenposten 29.09.2013
Bjørn Vassnes i Klassekampen 21.02.2013

Thomas Hylland Eriksen i Klassekampen 18.06.2013
  Dag O. Hessen i Aftenposten 27.01.2013


«Kanskje det mest interessante kapitlet er det som omhandler hvordan man forholder seg til risiko i stammesamfunn. ... Diamond trekker frem flere eksempler der innfødte har virket i overkant forsiktige. Ved en anledning ønsker han å slå leir under et stort, gammelt tre. Mannskapet hans nekter, fordi "treet kan falle over". Først etter lang fartstid erkjenner Diamond at han faktisk hører et tre falle hver dag han er i Papua Ny-Guineas skoger. ... Stammefolk må ofte prioritere mellom relativt farlige handlinger (jage vekk løver som spiser byttet man selv har nedlagt) og garantert fryktelige utfall (sultedød hvis man ikke jager vekk løvene). Lever man i et teknologisk primitivt samfunn er farene store nok som de er, risikoen må derfor minimeres der man kan. I vårt samfunn trenger vi ikke være redd for sult, og i forhold til de aller fleste steinaldersamfunn opplever vi ekstremt lite vold, utrolig nok selv om man regner inn de to siste verdenskrigene. Dermed er kanskje også evnen til å gjenkjenne fare ikke så stor som den kunne. Man kan skjerpe denne sansen ved å leve som steinaldermenneske. Men å lese "The World Until Yesterday" vil nok innebære mindre risiko. Boken kommer snart ut på norsk. »  
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv, 20.06.2013


Andre bøker av samme forfatter
Jared Diamond
Jared Diamonds gjennombruddsbok - endelig på norsk
Jared Diamond
"Kanskje er dette Diamonds beste bok" Dag O. Hessen, Klassekampen
Jared Diamond
Hvordan samfunn går under eller overlever

Jared Diamond
Bestselger - endelig i pocket!
Jared Diamond
Fascinerende og personlig bok fra Jared Diamond!
Jared Diamond
Menneskenes historie gjennom 13 000 år

Jared Diamond
Bestselgeren i pocketutgave!

Jared Diamond er professor i geografi og fysiologi ved Universitetet i California (UCLA).
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere