ISBN: 9788243007611
Status: I salg
Utgivelsesår: 2013
Innbinding: Innb.

ANDRE UTGAVER:
Verden fram til i går
Hft. (2014)
  

Jared Diamond

Verden fram til i går

Hva vi kan lære av tradisjonelle samfunn
Jared Diamonds nye bok regnes som hans mest personlige. Sammen med Våpen, pest & stål og Kollaps utgjør den en mektig trilogi.

I et bredere historisk perspektiv var det først “i går” at menneskene tok steget fra jegersamfunn til våre moderne liv. Vi har gjort fantastiske framskritt, men har vi også mistet noe verdifullt på veien?

Dette er ingen romantisk skildring av at alt var bedre i steinalderen. Flere aspekter ved de tradisjonelle samfunnenes levesett framstår i dag som barbariske. Men Diamond finner mye vi bør la oss inspirere av, enten det gjelder hvordan vi tar vare på våre gamle, oppdrar barna våre, løser konflikter eller oppnår sunnhet og bedre helse.

Vi lever fortsatt i kropper som er bedre tilpasset steinalderlivet enn dagens moderne samfunn. Diamond viser oss at verdier og erfaringer fra de tradisjonelle samfunnene blant annet kan hjelpe oss til å leve lengre og sunnere, nyte alderdommen og gi oss tryggere og mer sosialt kompetente barn.

Verden fram til i går er Jared Diamonds mest personlige bok hittil og har fått en strålende mottakelse internasjonalt etter at den kom i vinter. Boka er forbløffende, lærerik og tilbyr et nytt perspektiv på livene vi lever.

Oversatt av Alexander Leborg.

«Ekstremt overbevisende... Fylt til randen av fascinerende historier; en skattkiste av historiske anekdoter og slående statistikk»
The Boston Globe

PRESSE

«Jared Diamond topper trolig sitt forfatterskap med denne boka. --- Sjelden har vi hatt et mer mangesidig bokverk mellom fingrene. I en bok der forfatteren i stor grad byr på seg selv, viser han oss hvordan verdier og erfaringer fra isolerte og tradisjonelle samfunn både kan hjelp oss til å leve lenger og bedre, og gjøre oss bedre i stand til å ta vare på hverandre.»
Trønderavisen
(6 av 6 poeng)

«Diamond har skrevet en selvhjelpsbok for folk som ikke liker selvhjelpsbøker - de som trenger flere hundre sider med mørning før de er klare til å høre på mer og mindre opplagte råd. Pedagogikken fungerer for meg: For første gang har en bok fått meg til å tenke seriøst på å redusere saltinntak, alltid bruke sykkelhjelrn, og aldri sette vannglass på samme bord som en datamaskin når det er barn i nærheten.
... Forlaget omtaler boken som Diamonds «mest personlige», og passende nok for en mann i hans alder fremstår den som en oppsummering: «Her er det jeg har lært.» Ett av de mange spørsmålene han tar opp er hva slags rolle de eldre kan få i moderne samfunn, hvor skriftspråket overflødiggjør deres oppgave som levende hukommelse. Kanskje er denne boken Diamonds eget forsøk på et svar.»
Bår Stenvik, Morgenbladet     
Aftenposten 29.09.2013
Bjørn Vassnes i Klassekampen 21.02.2013

Thomas Hylland Eriksen i Klassekampen 18.06.2013
  Dag O. Hessen i Aftenposten 27.01.2013


«Kanskje det mest interessante kapitlet er det som omhandler hvordan man forholder seg til risiko i stammesamfunn. ... Diamond trekker frem flere eksempler der innfødte har virket i overkant forsiktige. Ved en anledning ønsker han å slå leir under et stort, gammelt tre. Mannskapet hans nekter, fordi "treet kan falle over". Først etter lang fartstid erkjenner Diamond at han faktisk hører et tre falle hver dag han er i Papua Ny-Guineas skoger. ... Stammefolk må ofte prioritere mellom relativt farlige handlinger (jage vekk løver som spiser byttet man selv har nedlagt) og garantert fryktelige utfall (sultedød hvis man ikke jager vekk løvene). Lever man i et teknologisk primitivt samfunn er farene store nok som de er, risikoen må derfor minimeres der man kan. I vårt samfunn trenger vi ikke være redd for sult, og i forhold til de aller fleste steinaldersamfunn opplever vi ekstremt lite vold, utrolig nok selv om man regner inn de to siste verdenskrigene. Dermed er kanskje også evnen til å gjenkjenne fare ikke så stor som den kunne. Man kan skjerpe denne sansen ved å leve som steinaldermenneske. Men å lese "The World Until Yesterday" vil nok innebære mindre risiko. Boken kommer snart ut på norsk. »  
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv, 20.06.2013


Andre bøker av samme forfatter
Jared Diamond
Jared Diamonds gjennombruddsbok - endelig på norsk
Jared Diamond
"Kanskje er dette Diamonds beste bok" Dag O. Hessen, Klassekampen
Jared Diamond
Hvordan samfunn går under eller overlever

Jared Diamond
Bestselger - endelig i pocket!
Jared Diamond
«Fascinerende, klokt og utfordrende» - Stavanger Aftenblad
Jared Diamond
Menneskenes historie gjennom 13 000 år

Jared Diamond
Bestselgeren i pocketutgave!

Jared Diamond er professor i geografi og fysiologi ved Universitetet i California (UCLA).
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere