ISBN: 9788243005518
Status: I salg
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innb.
  

Marion Palmer

Bare kirka sto igjen

Fortellinger om krigen i Finnmark
«Meget raskt ble jeg fanget med som begeistret leser av dette prosjektet» Guri Hjeltnes, VG

Kirka var den eneste bygningen som sto igjen i Kvalsund etter tyskernes herjinger under andre verdenskrig. Denne lille bygda i Finnmark ble åsted for et drama der livet aldri ble det samme.

 

I Norge var det først og fremst Finnmark som ble rammet av krigshandlingene. Antallet tyske soldater, sammenlignet med den samiske og norske befolkningen, var enormt. Og evakueringen og den brente jords taktikk satte sine spor i hver eneste familie.

 

Gjennom personlige beretninger gir Marion Palmer et sterkt innblikk i folks opplevelser av krigen i de små bygdene i Kvalsund kommune. Små og store øyeblikk er klippet sammen til en medrivende fortelling. Marion Palmer utfordrer den vanlige måten å fortelle historien om krigen på. Dette er historie fortalt nedenfra – her kommer hverdagsmennesket til ordet, og det hun har å si, berører oss dypt.

 

Bare kirka sto igjen er en episk fremstilling av hverdagsliv og motstand, evakuering og livet etter en utmattende krig.

 
Likner ikke noe annet du har lest!
 

Illustrert med fotografier.

 


PRESSE
«En reise tilbake til kildene har resultert i en bok som særdeles vellykket løfter frem stemmene til de som var berørt av tyskernes tilstedeværelse gjennom fem krigsår.  
...Det skal rett og slett et stort språklig mesterskap til for å bevare det autentiske slik det her er gjort. Sånn blir ikke bare menneskene som erindrer levende for leseren; også tiden står levende frem. Med sine kilder som redskap er det dermed ikke bare en okkupasjonshistorie MarionPalmer forteller, men en mentalitetshistorie.
...Jeg begriper ikke hvorfor ikke Bare kirka sto igjen ikke en gang var nominert til Brageprisen.»
Fartein Horgar,  Adresseavisen


«Alt ville bli brent, forteller Arthur Klemetsen fra Storbukt, 13 år i 1944 da Finnmark og Nord-Troms ble svidd av i det de tyske troppene trakk seg tilbake. Denne gutten er én av et hundretall stemmer som stiger frem i små og store glimt i denne helt spesielle boken om 2. verdenskrig. Sant å si ble jeg først ganske skeptisk ved å åpne og gå inn i lesningen av Marion Palmers bok, som består av en lang, lang rekke sitater, i et eneste kjør. Men meget raskt ble jeg fanget med som begeistret leser av dette prosjektet. ...Det er stemmene til barn, ungdom, voksne den gang – som vitner om hva de så og opplevde. Her er alvor, men også mye humor.
... Den dramatiske forflytningen av titusener mennesker etter den brutale nedslaktingen av dyr og nedbrenningen av alle hus høsten 1944 – unntatt kirken – kommer frem med stor styrke. ...  
Et stykke okkupasjonshistorie verdt å lese, dette.»
Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)


VGs anmeldere har kåret årets beste bøker, blant dem Bare kirka sto igjen:
«Sjelden fortelles krigshistorie som dette» Lena Lindgren, VG


«Bare kirka sto igjen er ei usedvanlige rik og mangfoldig bok, bl.a. er den en storslagen faktasamling med sine bort imot 300 fortellinger, formidla av opp imot 100 personer, som til sammen bidrar med tusenvis av enkeltobservasjoner.  ...Bokas stil og form danner en særegen litterær sjanger, radikalt annerledes enn konvensjonelle dikt, noveller og romaner. Den representerer et overveldende forråd av tanker, minner, meninger og følelser fra et den gangen eksisterende kollektivt mentalt univers, som etter hvert dør hen og erstattes av andre - ikke nødvendigvis bedre - metoder til å forstå livet på.
...For alle typer søringer, og for alle under en viss alder, overalt, er dette ei lærerik bok, et skrift fra en annen verden. Det vil aldri miste sin verdi som et innholdsrikt faktadokument og en overdådig kilde til innsikt en verden som forvitrer og forvandles..» 
Magnar Mikkelsen, Altaposten

Marion Palmer Lyriker og forfatter bosatt i Kvalsund, Finnmark.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere