ISBN: 9788243004788
Status: I salg
Utgivelsesår: 2009
Innbinding: Innb.
  

Tore Skeie

Alv Erlingsson

Fortellingen om en adelsmanns undergang
«Boka som burde vunnet Brageprisen.. En sensasjonell debut» Stavanger Aftenblad 
Våren 1290: En norsk adelsmann blir henrettet offentlig i en liten havneby i Skåne. Alv Erlingsson hadde vært Norges mektigste mann, men endte sitt liv som sjørøver.

Alv var overhodet i adelshuset Tornberg, den mektigste familien i Norge etter kongefamilien. Men gradvis viklet han seg inn i en indre maktkamp. Etter å ha blitt politisk utmanøvrert gjorde han opprør, tapte et stort feltslag og flyktet til Sverige. Siden bli han fredløs sjørøver. Nå startet en nådeløs jakt på ham.

Alvs livshistorie er en klassisk tragedie, en historie om en mann som ble fanget i et spill som var sterkere enn hans vilje. De samme kreftene som førte ham til maktens sentrum, forårsaket hans dype personlige fall, samt undergangen til et av Norges siste uavhengige adelshus.


Med manuset om Alv Erlingsson vant Tore Skeie Spartacus historiekonkurranse 2008, foran 25 bidrag fra historikere over hele landet. Juryen besto av Erling Sandmo, Dorthe Gert Simonsen, Dag Solstad og Frode Molven, og i sin begrunnelse skriver den blant annet: 

«Manuset viser fram en lysende skrivekunst og er en fortellemessig prestasjon. Både det fremmede, det brutale og den fundamentale uforutsigbarhet ved middelalderen kommer ypperlig fram.. »    

PRESSE

«Fantastisk middelalderskildring: Glimrende historiefortelling om norsk og nordisk storpolitikk på 1200-tallet. Historikeren Tore Skeies på alle måter kompetente fremstilling av middelalderskikkelsen Alv Erlingsson er spennende som en kriminalroman og kunnskapsgivende som en dokumentarfilm. Skeie har vunnet Spartacus' konkurranse om beste historiske manus. Det skjønner man godt. Skeie skriver engasjert, han har bunnsolide stilistiske ferdigheter, et suverent overblikk og imponerende detaljkunnskaper som rommer alle nivåer av norrønt samfunnsliv på 1200-tallet. Boken er rett og slett en skattkiste for alle historisk interesserte
Sverige har sin Peter Englund. Hans norske motstykke heter Tore Skeie.»
Arne Hugo Stølan, VG

«...En ualmindelig interessant og nærværende indføring i 1200-tallets Norden skrevet med både nerve og elegance; forklarende uden at være docerende, reflekterende uden at være selvhøjtidelig. Der en naturlig lethed over fremstillingen, hvilket ellers ikke er et særkende for genren. Så forskellige emner som jagt, heraldik, handel og pelstøj føjes naturligt ind i fortællingen om magt- og dynastipolitik. Sidst, men ikke mindst er det herligt at se periodens genvordigheder beskrevet fra et norsk perspektiv.
 
Man kan undre sig over, hvorfor så mange krigshistorisk interesserede mænd (der er sjældent tale om kvinder) bliver ved med at fedte rundt i Anden Verdenskrig, når man kan rejse tilbage til Middelalderens dramatiske stridigheder. Og når man kan få fingre i en så velskrevet og intens bog som Skeies, er der ingen undskyldning for ikke at træde ud af det 20. århundrede. Velkommen til nye læsere.»
Ulrik Langen, Weekendavisen«Kjerneproblemet i boka gjeld "en adelsmanns undergang". Men for å forklare den undergangen gjev Skeie i ei samanhengande forteljing svar på mange andre viktige spørsmål. Korleis fungerte det politiske systemet? Kva var det i Alvs karriere som peikte fram mot sjølvstendetapet for det norske riket? Skeie gjer så mange kulturelle og sosiale tilhøve relevante for historie om Alv, at boka mykje blir eit bilete av heile livet på 1200-tallet.     [...]   Tore Skeie tar det forteljande og konkrete stoffet der det finst, også i kanten av Alvs rom og tid. Dermed oppstår ei rik historisk skildring.
[...]
Dette er ei av dei beste norske bøkene om mellomalderen sidan Heimskringla.»
 Kåre Lunden, Klassekampen

«Besettende historie: Vinneren av Spartacus historie-konkurranse i 2008 har skriveklo som er de færreste sakprosaforfattere forunt. Ingenting i Tore Skeies beretning er unnfanget ved en slump og født i under rier av vitebegjær og fortellerglede. Og barnet heter Alv Erlingsson... [...]  Skeies analyser av kompliserte maktforhold er glassklare og stringente, samtidig som de etterlater rom for tvil. [...]  Skeies debutantbok er både kunnskapsrik og perspektivrik. Tatt kildesituasjonen i betraktning er det imponerende hvor levende han klarer å tegne bifiguren Alv.  Så løp og kjøp»
Bodil Stenseth, Dagbladet 

«Lys levande historie!  Elegant og spennande om politisk og personleg makt på 1200-talet.
Med denne boka vann historikaren Tore Skeie Spartacus forlag sin historiekonkurranse. Det verkar vel fortent, for han har skrive ei grundig og samtidig lettlesen bok som bør nå fleire enn dei spesielt interesserte.   [... ]
Skeies språk er ledig, variert og stilsikkert. Ikkje minst ser vi dette i dei fine skildringane av korleis mellomaldermenneska levde, og av kreftene som styrte dei. I tillegg er dette ei bok med ei effektiv dramatiske oppbygging. Korleis hovudpersonen endar sine dagar, blir tidleg avslørt, men det tek ikkje bort spenninga knytt til Alvs vekst og fall.I innleiinga skriv forfattaren at arbeidet har vore som å setje saman eit puslespel der dei fleste brikkene manglar. Like fullt er resultatet blitt eit fascinerande bilete.»
Audun Sjøstrand,  Bergens Tidende

«Ikke visste jeg at jeg var spesielt interessert i norsk middelalder. Ikke før jeg leste Tore Skeies bok om Alv Erlingsson. [...]

I løpet av boken rulles Alvs historie opp, og forfatteren setter den samtidig inn i en større sammenheng. Slik gir han også leseren en spennende innføring i hele den historiske perioden.Dette er en sakprosabok, men den er like spennende å lese som en god roman. Tore Skeie gir framstillingen liv ved hjelp av forholdsvis enkle, men effektive litterære grep. Forfatteren skriver så levende at man ikke kan unngå å bli dratt inn i fortellingen, uten at det går på bekostning av fakta og seriøsitet. Alt er basert på kilder. Her fins også små historier i historien som leseren blir nysgjerrig på – og som man kan håpe forfatteren griper fatt i og utvikler videre i nye bøker.

Man behøver ikke å være mer enn gjennomsnittlig interessert i historie for å ha utbytte av Tore Skeies bok. Dessuten ønsker du garantert å vite mer etter at du har lest den.»
Jorid Mathiassen, Bok og Samfunn


«Tore Skeie har eit fabelaktig overblikk over hendingane, og fører lesaren gjennom dei ulike fasane høgadelsmannen gjennomlever før han endar på steile og hjul i Helsingborg ein vårdag i 1290. Det er forteljekunst på høgt plan.»       
Bjarne Tveiten,
Fædrelandsvennen

Andre bøker av samme forfatter
Tore Skeie
En adelsmanns undergang
Tore Skeie
«Boka som burde vunnet Brageprisen» Stavanger Aftenblad
Tore Skeie
Besettende om politisk maktspill i Norge på 1300-tallet!

Tore Skeie
Endelig i pocket! Besettende om maktspill på 1300-tallet
Tore Skeie
«Aldri har den norske middelalderen vært beskrevet mer levende.»

Tore Skeie var vinneren av Spartacus' historiekonkurranse i 2008. Han er middelalderhistoriker og bor i Oslo.
Les mer om forfatteren

Oppland fylkesbibliotek presenterer: Tore Skeie: Alv Erlingsson


Utdrag fra Lydbok: Alv Erlingsson, lest av Hauk Heyerdahl
Fra Ordflyt.no - en tjeneste for streaming og nedlastning av lydbøker.


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere