ISBN: 9788230400401
Status: I salg
Utgivelsesår: 2009
Innbinding: Innb.
  

Pictures of Longing

The photographic culture of Norwegian US immigrants
This book is a photographic image of America – as seen through the eyes of Norwegian immigrants. Many have been interested and much has been written about the Norwegian US emigration, but few have focused on the images as historical sources.


Click here for info on Rights
Sigrid Lien

Lengselens bilder

Fotografiet i norsk utvandringshistorie
De norske emigrantene i USA sendte tusenvis av brev hjem til familie og venner - som regel ledsaget av fotografier. Mens brevene etterhvert har blitt populære studieobjekter, har bildene hittil vært bortgjemt i skuffer og arkivskap. Det førte Sigrid Lien på fotojakt. I ett år reiste hun rundt i USA og besøkte private hjem, museer og arkiver for å samle fotografier fra norske innvandrermiljøer i perioden 1865-1930. Med seg hjem hadde de et omfattende materiale.
Mellom 1870 og 1930 emigrerte omkring 700 000 nordmenn til USA, og i denne perioden var det mange fotografer blant utvandrerne. Det var hard konkurranse her hjemme og nok av jobber «over dammen». Etterspørselen og relativt rimelig utstyr gjorde også at flere begynte å virke som fotografer etter at de hadde flyttet. Her var også kvinner godt representert. Fotografyrket var ett av få yrker som kunne gi et godt anstendig levebrød for dem på den tiden:

Fotografen var en fast institusjon i byene, på lik linje med sheriffen og saloonen. I tillegg var det mange som reiste rundt og fotograferte indianere og jernbanebyggingen for eksempel. Noen pendlet også mellom USA og Norge, og solgte bildene sine - bilder av amerikanske byer til de hjemme og av norske skøyteløpere og norsk natur til utvandrene.

Fotografiene har på denne måten dokumentert moderniseringen av det amerikanske kontinentet og samtidig vært med på med på å skape vår forestilling om Amerika. De bidro også til å opprettholde båndene mellom de som flyttet og de som ble igjen.

Selv om det var sterke krefter i sving for å stanse folk fra å flytte, var det mange som ble lokket av brevene og bildene fra «over there». Slik kan amerikafotografiet også sees som en medvirkende årsak til den massive utvandringen.

Brevene og bildene utfyller hverandre. I brevet kan det gjerne stå, i en bisetning nesten, at minstemann er gått bort, mens man på bildet ser en fortvilet far med et dødt barn i armene. Denne og mange andre sterke historier visualiseres i boken.PRESSE
Lengselens bilder kom med på Prosa-lista 04/09.  www.prosa.no/prosa-lista/index.asp

«Lien fører oss med sikker hånd gjennom bildenes historie: Fra de første, konvensjonelle portrettene, til de mer ledige landskaps- og miljøbilder og endelig frem til de helt frie og montasjepregede fotoalbumenes tid.» Sindre Hovdenakk, VG
MATERIELL, OMTALER OG ANMELDELSER
Høyoppløst omslag
Arikkel i Dagbladet Magasinet
Andre bøker av samme forfatter
Larsen, Lien
En annerledes og lettfattelig innføring i bildeforståelse
Lien, Serck-Hanssen
Tekster om kunst og visuell kultur

Sigrid Lien er professor i kunsthistorie ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere