ISBN: 9788243003712
Status: I salg
Utgivelsesår: 2006
Innbinding: Hft.
  

Michel Foucault

Tingenes orden

En arkeologisk undersøkelse av vitenskapene om mennesket
Mennesket er bare en idehistorisk figur, en bivirkning av den morderne verdens omorganisering av erkjennelsen, skriver filosof og idehistoriker Michel Foucault i Tingenes orden. Denne boka regnes som hans hovedverk.
Tingenes orden (Les mots et les choses) er Michel Foucaults hovedverk. Boken inneholder en historisk studie av endringene i den vestlige verdens tenkesett fra renessansen til vår egen tid. Foucault skildrer hvordan «vitenskapene om mennesket» (biologi, økonomi og filologi) oppsto og hvordan de er relatert til hverandre. Men bokens hovedanliggende er spørsmålet om hvem det moderne mennesket er. «Mennesket er bare en idéhistorisk figur, en bivirkning av den moderne verdens omorganisering av erkjennelsen,» skriver Foucault. Mennesket er en forbigående figur hvis kontur snart vil bli visket ut av «tidens dønninger». Bak denne «antihumanismen» skjuler det seg en etisk tanke som er en av verkets viktigste drivkrefter, en frihetens filosofi, en vilje til å bryte med undertrykkende tradisjoner og institusjonenes tvang, og aller viktigst: en ustoppelig vilje til å tenke nytt.

Michel Foucault (1926–1984) var fransk filosof og idéhistoriker og regnes som en av 1900-tallets viktigste tenkere. Tingenes orden skapte furore da den ble utgitt i Frankrike i 1966, og den ble noe så sjeldent som en en filosofisk bestselger. Foucault ble trukket ut av sin tilværelse som anonym akademiker for å bli nasjonal «kjendis» med TV-opptredener og intervjuer. I dag er han et kulturelt ikon, kjent for for sine kritiske studier av ulike sosiale institusjoner, fremfor alt av psykiatri, medisin og fengselssystemet. Hans analyser av makt og forholdet mellom makt og kunnskap har hatt stor innflytelse på tvers av faglige disipliner.

PRESSE
 
MATERIELL, OMTALER OG ANMELDELSER
Høyoppløst omslag
Andre bøker av samme forfatter
Michel Foucault
Med etterord av Espen Schaanning

Michel Foucault er en av de mest innflytelsesrike franske filosofer og samfunnstenkere i etterkrigstiden.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere